Dovršena nadstrešnica Pravnog fakulteta: Privremeno rješenje vrijedno 40.000 KM

Radiosarajevo.ba
Dovršena nadstrešnica Pravnog fakulteta: Privremeno rješenje vrijedno 40.000 KM
Krajem septembra pisali smo o postavljanju nove nadstrešnice na zgradi Rektorata i Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kada smo uspjeli saznati da će ova zgrada uskoro dobiti nadstrešnicu vrijednu 40.000 KM.

Tačno tri mjeseca nakon našeg teksta novom, modernom nadstrešnicom koja se nikako ne uklapa u izgled ove austrougarske građevine, jedne od najreprezentativnijih građevina na Obali Kulina bana, pohvalili su se predstavnici Univerziteta u Sarajevu, kojem ova zgrada pripada.

Postavljanje nadstrešnice, u iznosu od 39.645,61 KM finansirano je dijelom iz sredstava prikupljenih od članarina turističke zajednice i boravišnih pristojbi u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, dodijeljenih putem konkursa Federalnog ministarstva za kulturu i sport, dok je drugi dio sredstava osiguran iz budžeta Univerziteta u Sarajevu.

No, već tada smo ukazivali kakou je ovo samo privremeno rješenje, jer je najveći problem s kojim se ova zgrada susreće, ustvari, obrušavanje fasade, zbog čega je to jedna od najpotrebnijih investicija. Tada su nam iz Univerziteta u Sarajevu odgovorili da su u toku brojne aktivnosti i pokušaji da se osiguraju sredstva za rješavanje ovog problema, te je u tu svrhu urađena i procjena investicijske vrijednosti rekonstrukcije krova i fasade zgrade, koja iznosi cca. 1.117.200 KM.

To bi trebala biti naredna investicija Univerziteta u Sarajevu i svih onih koji su nadležni za održavanje obrazovnih institucija u Sarajevu, kako ne bi više morali praviti privremena rješenja za problem koji će u konačnici prouzrokovati mnogo veću štetu i iziskivat će mnogo veća ulaganja od danas potrebnih za rješavanje problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije