Na ulicama Sarajeva skoro duplo manje napuštenih pasa nego prošle godine

Fena
Na ulicama Sarajeva skoro duplo manje napuštenih pasa nego prošle godine
Prema istraživanju i brojanju pasa koje je Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH provelo u junu ove godine, na ulicama grada Sarajeva nalazi se oko 5.000 napuštenih pasa, što je upola manje nego prošle godine kada je izbrojano oko 9.000 napušteni

Najveći broj pasa zabilježen je 2013. godine kada je u Sarajevu izbrojano oko 12.500 napuštenih pasa, ali je između 2013. i 2015. godine, broj pasa u gradu opao za 38 posto, dok je najveći zabilježeni pad u broju napuštenih pasa zabilježen ove godine kada je njihov broj u odnosu na 2016. opao za gotovo 50 posto, saopćeno je iz Fondacija Dogs Trust.

Također, prema podacima Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu ranije ove godine, znatno je smanjen i nivo zlostavljanja pasa, što se također može pripisati kontinuiranim naporima za podizanje svijesti i edukaciji javnosti.

U okviru istraživanja, zabilježen je i manji broj čopora u odnosu na prošlu godinu, te manji broj pasa u čoporima u kojima je sada uglavnom po samo dva psa.

Uspješna kampanja masovne sterilizacije će biti nastavljena, a sljedeći korak Fondacije Dogs Trust je podrška kroz udomljavanje pasa. Izvršni odbor Fondacije odobrio je sredstva za izgradnju Dogs Trust Centra za udomljavanje pasa u Kantonu Sarajevo.

Ovaj Centar će funkcionirati po istim visokim standardima i usavršenim procedurama kao i 22 Centra za udomljavanje koje Fondacija vodi u Veliko Britaniji, te će biti jedinstven ne samo u BiH, već u ovom dijelu Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije