Na šetnicama uz rijeku Miljacku sadit će se živa ograda

S. H.
Na šetnicama uz rijeku Miljacku sadit će se živa ograda
Uz šetnice koje se nalaze uz korito rijeke Miljacke nastavit će se izgradnja žive ograde.

KJKP Park uspostavio je saradnju sa Općinom Novo Sarajevo i Općinom Centar, te je planirano uređivanje šetnica od Dolac-Malte do Otoke, a zatim i Aleji lipa, Obali Maka Dizdara itd, rekla je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica ovog poduzeća Aldijana Hamza.

Kada je u pitanju Obala Maka Dizdara, planirano je da se iza žive ograde postavi čvrsta ograda. 

U postavljanje čvrste ograde kako bi se zaštitili šetači uključuje se civilna zaštita, rekla je Hamza.

Na neki način time bi se spriječili padovi u rijeku, jer je već ukazano da bi se trebalo pristupiti rješenju zaštite pješaka uz šetnicu rijeke Miljacke, o čemu su već govorili stručnjaci zbog nekoliko nesreća u kojima su živote tragično izgubila dvojica mladića Aldin Mulić i Irhan Fočo. Zabilježeno je i niz drugih nesreća i padova u rijeku Miljacku zbog kojih se ukazivalo na važnost zaštite pješaka. 

Pronađeno tijelo Aldina Mulića na ušću Miljacke u Bosnu

Građani Sarajeva spasili mladića koji je upao u Miljacku

Hamza je navela i kako će se izvršiti dopunske sadnje žive ograde na mjestima gdje je to potrebno.

"Živa ograda će se zasaditi u toku ovog mjeseca ako vremenski uslovi dozvole. Ukoliko ne bude bilo uslova, sađenje će morati čekati jesen", rekla je Hamza.

Podsjećamo, najavljena je i realizacija projekta "Čista rijeka Miljacka" čiji je strateški cilj poboljšanje i očuvanje kvalitete vode u vodotocima, zaštita resursa i ekosistema slivnih područja rijeka: Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje i neposrednog sliva rijeke Bosne do vodomjerne stanice u Reljev, a čija realizacija bi uskoro trebala početi.

"Čista rijeka Miljacka": Projekt koji će biti realiziran u 32 općine FBiH i RS-a

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije