Na sarajevskim ulicama za 63 posto manje pasa nego 2013. godine

Radiosarajevo.ba
Na sarajevskim ulicama za 63 posto manje pasa nego 2013. godine
Prema ovom istraživanju, u Sarajevu je 63 posto manje pasa na ulici nego 2013. godine kada su naše kampanje masovne sterilizacije za napuštene pse, te besplatne sterilizacije za vlasničke pse, počele, kao i ostali naši programi.

"Ako se sjećate, mi smo uvijek navodili da je potrebno sterilisati i vakcinisati 80 posto populacije pasa na ulicama da se trend opadanja rizika od bolesti i broja pasa na ulicama, uz samo povremene kampanje održavanja, nastavi. Do ovog cilja od 80 posto sterilisanih pasa na ulicama Sarajeva potrebno je sterilišemo i vakcinišemo još 10 posto trenutne populacije na ulicama.

Međutim, kao i uvijek, smatramo da se sav naš trud može jedino potpuno iskoristiti i da se konačni cilj - ulice bez napuštenih pasa, na zakonski i human način, može doseći samo uz jaču inicijativu lokalnih vlasti na provebi Zakona o zastitu i dobrobiti životinja te uspostavljanja modernog i samoodrživog Sistema za upravljanje populacijom pasa", navode iz Dogs Trusta.

Nova napuštanja i dovođenje pasa iz drugih regija svakako može kompromitovati ovako dobar rezultat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije