Na KCUS-u uspješno operisana djevojčica sa rijetkom povredom kičme

Radiosarajevo.ba
Na KCUS-u uspješno operisana djevojčica sa rijetkom povredom kičme
Foto: KCUS / Amina Šakić sa majkom i med. sestrama
Amina Šakić, trinestogodišnjakinja koja je teško povrijeđena u saobraćajnoj nesreći prije 10 dana operisana je na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS.

Kod djevojčice je dijagnosticirana rijetka povreda kičme.

Aida Šakić, majka djevojčice ističe da je prezadovoljna medicinskom uslugom koja je pružena njenoj kćerki.

"Mi smo iz Travnika. Vraćali smo se sa mora kada smo doživjeli saobraćajnu nesreću. Nažalost, povrijeđena je moja Amina. Sada je dobro hvala Bogu i doktorima. Mogu samo da kažem da sam sretna što imamo ovakvo stručne doktore i medicinske sestre. Svaki dan sam sa njom u bolnici boravim po nekoliko sati. Mogu sa njom biti sve vrijeme, ali pošto idem na dijalizu nisam u mogućnosti konstantno biti tu", kaže majka Aida.

Kako kaže glavna sestra Dječijeg odjela Almedina Alihodžić, medicinske sestre posebnu pažnju posvećuju radu sa najmlađom populacijom.

"Naša zadaća je da prvenstveno radimo profesionalno i odgovorno svoj posao. Medicinske sestre su uvijek na usluzi svim pacijentima. Medicinske sestre svojim stručnim toplim i srdačnim odnosom trebaju pružiti roditeljima i njihovoj djeci dodatne informacije, fizičku i psihičku podršku, jer su i oni bitna karika u uspješnom oporavku mališana“, rekla je Alihodžić.

Prema riječima doktora Jasmina Kapetanovića, šefa tima koji je operisao djevočicu, operacija je trajala više od šest sati.

"Kod djevojčice je dijagnosticirana rijetka povreda isčašenja sa frakturom četvrtog i petog vratnog pršljena. Velika je sreća sto nije bilo neurološkog deficita. Pokušavali smo nekoliko dana da se luksacija riješi, ali to nije uspjelo i odlučili smo se na operaciju. Rađena su dva pristupa. Prvo je urađen stražnji u saradnji sa neurohirurgom Hasom Sefom. Nakon čega smo pacijenticu sa prednje strane dodatno fiksirali. Postoperativno djevojčica je neurološki intaktna i danas smo je vertikalizirali i ona može hodati“, pojasnio je Kapetanović,

Na klinici se svakodnevno rade sve vrste operacija kičmenog stuba kod djece i odraslih. Dominantno se rade traumatske povrede, tumori, degenerativne promjene i infektivne bolesti kičme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije