Na Dobrinji organizirano javno posmatranje Sunca

J. Ć.
Na Dobrinji organizirano javno posmatranje Sunca
AD Orion ispred Osnovne škole "Skender Kulenović" organizovalo je posmatranje Sunca pomoću dva teleskopa kroz specijalne i bezbijedne filtere.

Jedan teleskop je sa H-alpha filterima, koji je specijalan i koristi se samo za Sunce.

"Sugrađani će biti u prilici vidjeti razne promjene na Suncu, na njegovoj površini, odnosno fotosferi. Trenutno nemamo pjega, tako da nećemo vidjeti tu sunčevu promjenu. Drugi teleskop je, tako reći, obični koji se koristi noću i  na njemu su postavljeni filteri i vidjeće Sunce u drugoj boji što je samo po sebi interesantno", objasnila jedanas  za portal Radiosarajevo.ba Adela Subašić-Kopić, potpredsjednica Oriona naglasivši da je posmatranje besplatno.

Događaji kao što su javno posmatranje Sunca, po njenim riječima, doprinose popularizacijii astronomije, koja je danas jedna od najpopularnijih i najdinamičnijih nauka.

Kako je dodala, Orion nastavlja sa popularizacijom astronomije posebno među mladima, putem kurseva, predavanja, javnih posmatranja, izdavačke djelatnosti i drugih projekata. U fokusu su i dalje, kako je dodala, aktivnosti u vezi obnove čuvene opservatorije na Trebeviću, 'kao svetionika jednog grada i države'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije