MUP KS-a kupio najsavremeniji radar svijeta: Mjeri brzinu do 320 km/h

E. H.
MUP KS-a kupio najsavremeniji radar svijeta: Mjeri brzinu do 320 km/h
Policijski službenici Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo odnedavno na ulicama testiraju jedan od najsofisticiranijih radarskih sistema u svijetu, koji će pomoći u borbi protiv nesavjesnih vozača.

Riječ je o takozvanom TruCAM sistemu, odnosno o mjernom uređaju s integriranim laserom i digitalnom kamerom koja osim mogućnosti mjerenja brzine posjeduje i mogućnost fotografiranja i snimanja počinitelja prekršaja.

"Riječ je o pilot projektu u kojem policijski službenici još uvijek ne sankcioniraju vozače, nego ih samo upozoravaju. Kada govorimo o karakteristikama ovog uređaja, njegova prednost jeste što može raditi u svim atmosferskim uslovima, tokom noći, dana, magle, kiše i snijega", kazala je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo Suvada Kuldija.

Ona je istaknula i kako je ovaj radar jedan od najsofisticiranijih uređaja koje MUP KS-a posjeduje, te da bi u budućnosti mogao itekako doprinijeti u borbi protiv prekršitelja saobraćajnih pravila.

"Važno je i dodati da ovaj uređaj mjeri brzinu opsega i do 320 kilometara na sat, na udaljenosti od 700 metara, što njegove karakteristike kompletira i čini uređaj jednim od najboljih", zaključila je Kuldija.

trucam_ilustracija_prtscr.jpg - undefined

Pored svega toga, TruCAM prikuplja niz videodokaza za počinjene prekršaje, s fotografijom visoke rezolucije na osnovu koje se identificiraju vozilo, registarske oznake, te čak i vizuelne karakteristike osobe koja je upravljala vozilo, na osnovu kojih je moguće identificirati i vozača, odnosno prekršioca.

Ovo je jedan od načina borbe protiv nesavjesnih vozača u Kantonu Sarajevo, koja je postala posebno izražena u posljednjih godinu dana, nakon saobraćajne nesreće u kojoj su stradale dvije studentice Edita Malkoč i Selma Agić. Zbog ove nesreće organizirana je velika potjera i najzad je uhapšen Sanjin Sefić, kojem se u prethodnom periodu sudi za ovu tragičnu saobraćajnu nesreću. 

Nakon njegovog hapšenja počele su opsežne akcije borbe protiv nesavjesnih vozača na ulicama Kantona Sarajevo. Tom prilikom veliki broj vozača je isključen iz saobraćaja, zaplijenjen je veliki broj vozila, te je uvođenje ovog radara na ulice Kantona Sarajevo jedan od nastavaka opsežne borbe policijskih službenika za sigurnost na cestama u KS-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije