Muškarac urinirao po Vječnoj vatri: Građani snimali umjesto da prijave policiji

S. H.
Muškarac urinirao po Vječnoj vatri: Građani snimali umjesto da prijave policiji
Foto: Printscreen / Muškarac urinirao po Vječnoj vatri i ugasio je

Vijest koja je proteklih dana zaprepastila građane Sarajeva je da je muškarac urinirao po Vječnoj vatri, spomeniku vojnim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu.

Naime, muškarac je i ugasio plamen na spomeniku, koji je samo za vrijeme opsade Sarajeva bio ugašen jer u gradu nije bilo potrebnog goriva.

Umjesto da slučaj prijave policiji, Sarajlije su snimile ovaj primitivni akt, te ga poslali medijima i objavili na društvenim mrežama.

Da slučaj nije prijavljen policiji, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Odjeljenja za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kako su naveli iz MUP-a, Zakonom o prekršajima protiv JRM u KS, predviđena je sankcija od 200 do 600 KM za osobe koje na javnom mjestu vrše fiziološku potrebu ili izlažu intimne dijelove tijela pogledu drugih. 

"Životinja piša po Vječnoj vatri sarajevskoj i mokraćom je gasi! Eto tu smo zemljo moja! Otprilike tu!", bila je reakcija publiciste i kolumniste portala Radiosarajevo.ba Dragana Bursaća.

Podsjećamo, isti slučaj dogodio se u oktobru 2017. godine kada je pijani građanin također urinirao na Vječnu vatru. Ni taj čin nikada nije sankcioniran.

To nažalost nije bio jedini slučaj skrnavljenja popularne "gume koja gori", mjesta susreta brojnih građana - od šaranja spomenika u novembru 2014. godine, sjedanja na žardinjere sa cvijećem oko Vječne vatre itd.

Ipak, ovakvi slučajevi nisu usamljeni, ima ih i u regionu. Naime, na ovogodišnjem obilježavanju Dana antifašističke borbe u Sinju, održanom u junu, koji je prethodio odavanju počasti poginulim borcima NOR-a i žrtvama antifašističkog terora Sinja i Cetinske krajine kod spomen-kosturnice u parku Đardin došao je jedan muškarac, izvadio spolovilo, urinirao i o svom "pothvatu" napravio selfie mobitelom. Poslije toga je otišao do svoga vozila i glasno pustio neke od pjesama Marka Perkovića Thompsona. Nakon toga je sjeo u automobil i udaljio se.

No, hrvatska policija potom je uhapsila muškarca koji je urinirao kod spomen-kosturnice u parku.

Hrvatski mediji tada su naveli da je riječ o 39-godišnjem muškarcu koga je policija nakon kriminalističkog istraživanja odvela kod sudije za prekršaje.

Policija nije imala dojavu o incidentu već je o njemu saznala preko medija te krenula s kriminalističkim istraživanjem.

Kada je u pitanju skrnavljenje Vječne vatre, podsjećamo da je Općinsko vijeće Općine Centar razmatralo ideju o zaštiti i ograđivanju ovog spomenika na proljeće prošle godine, no do adekvatnog rješenja još nisu došli.

Spomenik koji se nalazi u centru grada, između ulica Maršala Tita i Ferhadije, napravljen je 6. aprila 1946. godine na prvu godišnjicu oslobođenja Sarajeva od njemačke okupacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije