MUP KS, Gradska uprava i učenici protiv nelegalnih grafita

N. Ka.
MUP KS, Gradska uprava i učenici protiv nelegalnih grafita
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Zona bez grafita

"Uklanjanje grafita – Zona grafita" naziv je kampanje koja je danas nastavljena u Sarajevu uklanjanjem grafita sa zgrade Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Suvada Kuldija, glasnogovornica Ministarstva unutršanjih poslova KS kaže da je ovo samo nastavak kampanje koje je počela u 2018. godini.

"Danas je početak novog ciklusa kampanje "Zona bez grafita", prošle godine je načinjen projekt koji se ove godine nastavlja. Što se tiče samog projekta u njega su uključeni policijski službenici KS, predstavnici Gradske uprace i udruženja ICITAP. Imali smo podnesene tri krivične prijave, 11 prekršajnih prijava koje se odnose na prekršajne prijave, gdje smo intervenisali na poziv građana. Predviđena kazna u skladu sa zakon je od 150 do 450 maraka", kazala je Suvada.

U ovom projektu će biti tretirani grafiti koji oštećuju i čije ispisivanje šteti fasade.

Elizabeth Blumenthal iz Ambasade SAD u BiH kazala je da je prošlogodišnja faza bila zapravo skromna, ali da su ove godine odlučili da se aktivnije uključe.

"Prva faza je bila uspješna, tako da će ovom fazom biti obuhvaćena 32 područja u Sarajevu. Meni je ovaj projekt odličan primjer kako možemo zajedno da učinimo puno za zajednicu, tako će ovo mjesto postati bolje za sve", kazala je Blumenthal.

Grad Sarajevo je podržao nastavak ovog projekta, kazala je Alma Rešo iz Gradske uprave.

"Ovo je samo nastavak projekta, sa kojeg će se ukloniti grafiti sa 33 objekta na području uže gradske jezgre. ovo je projekt od javnog interesa za građane. Ovo je samo prva faza, a druga faza će obuhvatiti otprilike 40 objekata. Grad Sarajevo je za prvu fazu izdvojio 50 hiljada maraka", kazala je Rešo.

Podršku projektu su dali i učenici, a Hana Selimović iz Osnovne škole Skender Kulenović kaže da su oni došli da iznesu svoje mišljenje o grafitima i o vandalizmu uopšteno.

"Ne pričamo o uličnoj umjetnosti za koju imamo dozvolu, već o grafitima koji često prenose i uvredljive poruke. Grafiti su naravno super stvar, ali na mjestima gdje su predodređeni i kada ne prenose uvredljive poruke", poručila je Selimović.

Rečeno je da je kampanja od javnog interesa za građane i turiste, stvarajući ljepšu sliku grada, ugodniji ambijent za življenje, a time i zaštitu privatnih i javnih objekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije