Mladiću iz Odžaka ljekari KCUS-a spasili nogu od amputacije

Radiosarajevo.ba
Mladiću iz Odžaka ljekari KCUS-a spasili nogu od amputacije
Sead Džananović iz Odžaka doživio je saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobio teške tjelesne povrede, prijelome lijeve natkoljenice, otvoreni prijelom lijeve potkoljenice, te mu je prijetila amputacija.

Ljekari Klinike za ortopediju i traumatologiju, Klinike za anesteziju i reanimaciju i Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS zajedničkim radom su uspjeli spasiti nogu ovom dvadesetjednogodišnjaku, potvrđeno je na KCUS-u za portal Radiosarajevo.ba.

Mladić se sada nalazi na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju gdje mu je urađen izuzetno kompliciran mikrohirurški zahvat. 

"Kada su mi rekli da će mi amputirati nogu sve mi se srušilo. Zahvaljujući velikim ljudima i stručnjacima s Klinike za ortopediju i traumatologiju i mojim doktorima s Klinike za plastičnu hirurgiju, noga mi je spašena i polako se vraćam svom životu", kazao je Sead, koji nakon izlaska iz bolnice planira oženiti svoju dugogodišnju djevojku.

Prva operacija je urađena na Klinici za ortopediju i traumatologiju, a tim ljekara koji je uradio ovaj zahvat činili su doktori Dario Ivaniševć, Mehmed Zahirović, Faruk Lazović i Vanesa Hadžiosmanović, rečeno je na KCUS-u za Radiosarajevo.ba.

Doktor Ivanišević pojasnio je kako je Seadu u Odžaku prijelom natkoljenice tretiran vanjskim fiksatorom.

"Bila je postavljena i opća imobilizacija za potkoljenicu, gdje je bio otvoreni prijelom. Stanje pacijenta se zakompliciralo jer je došlo do zarastanja rane otvorenog prijeloma potkoljenice, uslijed čega je došlo do deficijencije mekotkivnog pokrova na tom dijelu noge i dijelom deficijencije koštane strukture, što je zahtijevalo hiruršku intervenciju. Operacija je uspješno urađena, a dalji tretman zahtijevao je mikrohirurške zahvate, koji su nastavljeni na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Zahvaljujući timskom radu ortopeda, kolegice anesteziologa i kolega s Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, pacijentu je spašena noga i on će se vratiti svom svakodnevnom životu", kazao je Ivanišević.

Specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije Adnan Zećo je kazao da su Seadu uradili operaciju u kojoj je napravljen slobodni transfer mišića i kosti s jedne na drugu nogu.

"Kroz više operativnih zahvata te prebacivanjima/ iskorištavanjem tkiva drugih dijelova tijela, nedostatak kosti, mišića i kože sada je nadomješten, te će pacijent nakon oporavka i fizikalnog tretmana moći ponovno da hoda", istakao je Zećo.

Specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije Goran Obradović, istakao je da se hirurški tim součio sa problemom nedostatka kože koji je prethodnom operacijom zbrinut transplantacijom mišića s leđa mikrohirurškom tehnikom.

"Rekonstrukcija kosti se uvijek mora raditi s kosti na nosivim dijelovima skeleta, a slobodni fibularni graft je jedina opcija kojom se mogu nadoknaditi veliki defekti kosti uz minimalan komorbitet. Kuriozitet ove operacije je da se ona radi nakon više od 25 godina pauze, što još jednom ukazuje da se i najsloženije operacije iz polja rekonstruktivne hirurgije mogu raditi na KCUS-u", naveo je Obradović.

Šefica Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Sanela Salihagić, kazala je da Klinika za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju KCUS ima dugogodišnju tradiciju mikrohirurgije, koju namjeravaju dalje usavršavati i educirati mladi kadar u budućnosti.

"Na Klinici posjedujemo kompetentne mikrohirurške timove koji su u stanju izvršiti bilo koji zahvat iz ove oblasti. Namjeravamo u budućnosti održati kontinuitet mikrohirurške edukacije, s posebnim težištem na usmjeravanje mladih kolega, budućih specijalista, u ovaj bitan segment plastično-rekonstruktivne hirurgije", kazala je Salihagić.

Operativni tim Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju činili su Adnan Zećo, Goran Obradović, Zuhra Memić, Eneim Nahed i Lejla Dreca, Medina Zolj i Šaćira Podumljak, potvrđeno je na KCUS-u za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije