Ministarstvo obrazovanja: Neosnovani stavovi Škrijelja i pojedinaca iz vlasti

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo obrazovanja: Neosnovani stavovi Škrijelja i pojedinaca iz vlasti
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Zineta Bogunić

Ustavni sud FBiH i zvanično je potvrdio da njegovo mišljenje o autentičnom tumačenju Zakona o visokom obrazovanju ima pravni karakter odluke te da je kao takvo pravno obavezujuće, saopćeno je danas iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Time je, dodaje se, Ustavni sud potvrdio pravnu neosnovanost stavova, kakav je iznosio i rektor Univertiteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, i kojeg su podržali pojedni predstavnici zaknodavne i izvršne vlasti Kantona Sarajevo, da mišljenje Ustavnog suda nije pravno obavezujuće.

U saopćenju za javnost kojeg potpisuje ministrica Zineta Bogunić navodi se i da je ovo ministarstvo duže vrijeme suočeno s pokušajima provođenja pravnog nasilja nad procesima u oblasti visokog obrazovanja, a posebeno procesom usklađivanja pravnog statusa Univerziteta u Sarajevu sa Zakonom o visokom obrazovanju, kao i pokušajima nezakonite uzurpacije poslova iz zakonom utvrđene nadležnosti Ministarstva.

To se, dodaje se, prije svega odnosi na usvajanje zaključka Vlade KS kojim se vrši izuzeće Ministarstva u odlučivanju po žalbama koje je izjavio rektor Univerziteta protiv rješenja Inspektorata prosvjetne inspekcije.

Ministrica navodi i da su prisutni i pokušaji javnog optuživanja Ministarstva za neprovođenje aktivnosti koje su zapravo u isključivoj nadležnosti tijela UNSA i njegovih članica, a što se prije svega ogleda u nastojanjima da se odgovornost za prekid nastavno-naučnog procesa na fakultetima medicinske grupacije, te nezaključivanje ugovora u skladu sa zakonskom obavezom između UNSA i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prikaže kao odgovornost Ministarstva.

„Sve naprijed pomenute aktivnosti prožete su snažnim političkim utjecajem, koji je u pravilu generiran i iniciran od rektora Univerziteta u Sarajevu“, dio je saopćenja.

Ostatak teksta pročitajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije