Stanje kanalizacione mreže u Sarajevu: Ministar jedno, Vodovod drugo

N. Ka.
Stanje kanalizacione mreže u Sarajevu: Ministar jedno, Vodovod drugo
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Brusa-bezistan poplavljen

Olujno nevrijeme koje je pogodilo Sarajevo početkom mjeseca otkrilo je brojne probleme s kojima se susreće bh. prijestolnica. Naime, ulice su bile poplavljene, a kanalizacioni sistem nije mogao da primi količinu vode koja se u kratkom vremenskom periodu slila na ulice.

Srđan Mandić, ministar komunalne privrede Kantona Sarajeva kaže da je potrebno potcrtati da je kiša koja je pala prvenstveno bila elementarna nepogoda, ali da se ne može sve pripisati tome.

"Ispred zgrade Vlade KS je bila poplava i sama zgrada je bila poplavljena i sam sam bio svjedok da su tri odvodna kanalizaciona slivnika bila začepljena. S obzirom na to da je tu rađena rekosntrukcija ceste prije tri godine i kada su stavili nove ivičnjake otvor se nije mogao otvoriti, tako da morao se štemati ivičnjak i to je sam dokaz da ispred zgrade Vlade nije rađeno čišćenje, tako da je ogromna odgovornost i na preduzeću ViK. Oni će dobiti nalog da urade jednu opsežnu akciju detaljnog obilaska i čišćenja slivnika, taj dio da se otkloni", kazao je Mandić za Radiosarajevo.ba.

Ljudski nemar

Dodao je da postoji i segment nemarnosti ljudi, a pokazatelj toga su informacije koje je on dobio sa Baščaršije da jedan broj privatnika kanalizacione otvore prekrio da im se ne bi širili neugodni mirisi, što je dovelo do plavljenja jer su otvori bili fizički prekriveni.

"Treći razlog je i razvoj kanalizacione mreže koji nije pratio ubrzanu izgradnju u mnogim dijelovima u gradu i to je je jedan od razloga ovakvih situacija. Jedan dio poslova može biti saniran kratoročno i radit ćemo ono što je u našoj nadležnostti, a tiče se čišćenja i to će biti urađeno hitno", rekao je Mandić.

On smatra da je ovakav razvoj događaja posljedica neplanske gradnje jer veliki je broj objeakta koji nisu prikopčani na kanalizacionu mrežu i imaju svoje privatne septičke jame i u takvim situacijama dođe do izljevanja.

Podijeljena odgovornost

"Dakle imamo jedan problem koji se kratkoročno može riješiti djelimično, a morat ćemo sistemski zajedno sa Zavodom za planiranje i izgradnju vidjeti kako i u kom pravcu možemo raditi. Ono što ja mogu garantovati je da će preduzeće ViK izvršiti hitni pregled i čišćenje, jer zato i dobijaju novac od ministarstva. Napravit ćemo i jednu reviziju da li su novci koji im se dodjeljuju namjenski trošeni, ako jesu zašto se do ovoga došlo, a ako nisu da se vidi i utvrdi odgovornost", rekao je Mandić i dodao:

"Imamo situacije gdje na velikom broju lokacija privatne firme održavaju mnoge probleme. Primjer je park preko puta FIS-a koji je u nadležnosti Grada, a održavanje je dodijeljeno firmi Kristal, ja sam neki dan iako nije znači nadležnost ViK-a poslao ljude da otčepe odvodne kanale koji se stalno začepljavaju. Ovo je dio problema našeg komplikovanog uređenja i ovaj naizgled banalan problem trpi posljedicu zbog različitih nivoa odgovornosti. Nije samo ViK kriv da se razumijemo, odgovornost je podijeljena.".

Iz Vodovoda i kanalizacije kazali su za Radiosarajevo.ba da su obilne padavine razlog poplava, te da se ovo može okarakterisati kao elementarna nepogoda.

"Kanali nisu začepljeni, redovno se održavaju, ali postojeći kanalizacioni sistem ne može odmah prihvatiti toliku količinu oborinskih voda u tako kratkom vremenskom intervalu. Poklopci ne iskaču iz razloga začepljenih kanala, nego usljed bujičnih voda, koje preopterete kanale velikim količinama vode, te svojim pritiskom izbacuju poklopce na šahtovima. Ekipe ViK-a su na terenu i interventno djeluju", kazali su iz ViK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije