Ministar Kurić: Jedino rješenje je izgradnja nove zgrade Historijskog arhiva

Radiosarajevo.ba
Ministar Kurić: Jedino rješenje je izgradnja nove zgrade Historijskog arhiva
Foto: Vlada KS / Ministar Mirvad Kurić posjetio Historijski arhiv Sarajevo

Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić i v.d.direktor Historijskog arhiva Sarajevo Velid Jerlagić obišli su danas zgradu ove ustanove i na licu mjesta se uvjerili o oštećenjima izazvanim jučerašnjim zemljotresom.

Vidljive su pukotine na zidovima i na krilu zgrade koje je već odranije nestabilno, a gdje je smješten veliki dio arhivske građe koji, kako naglašavaju uposleni, sa pravom strahuju od njegovog urušavanja.

“Pod hitno bi trebalo obezbijediti prostor za primitak i čuvanje arhivske građe. Naš Arhiv trenutno čuva oko 12 dužnih kilometara građe, a 90 posto je smješteno baš u ovom objektu. Kao instituciji od značaja za Kanton i njegove građane mi moramo svu arhivsku građu da smjestimo na sigurno, suho i dostupno mjesto kako bi je institucije i građani mogli koristiti”, istakao je Jerlagić.

Ministarstvo kulture i sporta će, uz trenutne interventne mjere, poduzeti i konkretne mjere i odmah uputiti incijativu prema Vladi KS za izgradnju novog objekta Historijskog arhiva kao jedinog i konačnog rješenja čuvanja ove dragocijene građe, poručio je ministar Kurić.

“U međuvremenu, od direktora i uprave Arhiva do petka tražimo da dostave interventni plan izmještanja građe koja je ugrožna posljedicama potresa kako zaštitili i nju i uposlene od neželjenih posljedica”, istakao je Kurić.

Ministarstvo je još prije dvije godine Vladi i Skupštini KS uputilo prijedlog izmještanja arhivske građe iz postojećeg objekta u kako je to tada predložio Arhiv u prostore Zetre.

Za plaćanje kirije za izmještanje dijela građe Ministarstvo je doznačilo Arhivu dodatnih 64.000 KM.

Proces su vodili bivša uprave Arhiva i ZOI 84, no nisu uspjeli doći do konačnog rješenja.

Ministar Kurić je istakao je da je ovo Ministarstvo prošle godine doznačilo Arhivu i 160.000 KM za uređenje Galerije u depo prostoru Ferhadija za smještaj dijela građe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije