Kazazović: Zajedno s Vladom tražimo način da prvačići dobiju besplatne udžbenike

S. Š. J.
Kazazović: Zajedno s Vladom tražimo način da prvačići dobiju besplatne udžbenike
Prethodnih godina u Kantonu Sarajevo uvedena je pozitivna praksa, kojom je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a osiguravalo kupovinu udžbenika za učenike koji polaze u prvi razred kako bi olakšali roditeljima.

Iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja KS-a ranije su za naš portal kazali kako je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo novac za kupovinu udžbenika ove godine preusmjerilo, te će od najvećeg dijela tog novca biti finansirana kupovina ormarića u školama.

Resorni ministar Elvir Kazazović za Radiosarajevo.ba je potvrdio da je planirana kupovina ormarića u školama, ali samo jednim dijelom novca. 

"Planirali smo izdvojiti pedeset posto novca za kupovinu ormarića, a pedeset kako bismo osigurali udžbenike samo socijalno ugroženim kategorijama u svim školama u Sarajevu. Ipak, razgovarao sam s premijerom KS-a Elmedinom Konakovićem i sada razmišljamo o tome da li postoji neko novo rješenje kojim bismo opet mogli osigurati besplatne udžbenike za cijelu generaciju prvačića u Kantonu", poručio je Kazazović.

Podsjećamo, ministar je krajem jula rekao da će učenici prvih i drugih razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo od septembra imati svoje ormariće u koje će moći ostavljati opremu za tjelesni odgoj, pribor za likovno i druge stvari koje su potrebne za praćenje određenih nastavnih predmeta. 

Predsjednik Sindikata Saudin Sivro nam je rekao da Međunarodne konvencije određuju da bi osnovno obrazovanje trebalo svima biti dostupno i besplatno, no da naša država nije dovoljno imućna da sve to osigura. 

"Opremanje jednog učenika košta od 300 do 500 KM i prethodnih godina Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a je finansiralo kupovinu udžbenika za prvačiće, ali to više neće biti slučaj jer je resorni ministar ove godine odlučio drukčije", rekao je Sivro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije