KS / Kazazović: Pregovori sa Sindikatom neće se vršiti preko protesta i pritisaka

08. 05. 2018. u 13:14:00 N. K.

Shares:0

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović u izjavi za novinare odgovorio je na proteste nastavnika u Sarajevu.

Više hiljada nastavnika na ulicama: Ne želimo mjere štednje ni novčane kazne

On je istaknuo da se ovaj problem nastao kada se počeo primjenjivati Pravilnik o radu prosvjetnih radnika na osnovu kojeg su, kako kaže, mnogi nastavnici kažnjeni radi svog nerada.

"Pregovori sa sindikatom neće se vršiti preko protesta, pritisaka i medijskog spina nego legitimno za stolom. Neophodno je da se prava prosvjetnih radnika poboljšaju", kazao je Kazazović.

"Mi smo u petak na kolegiju Vlade KS-a razgovarali s predstavnicima oba sindikta u cilju da udovoljimo zahtjevima. Usmeno smo postigli dogovor, ali su nam rekli da je to kasno i da oni žele izaći na proteste te da su odlučni u tome. Što se tiče zaključaka Vlade, oni su u potpunosti ispoštovani, sve ono što trenutno treba da uradi resorno ministarstvo i Vlada KS-a. To su bili zahtjevi za prevelik obim rada za resorno ministarstvo i mi smo odgovorili na zahtjev vezano za uvođenje elektronskih dnevnika. Imali smo i zahtjev koji se odnosi na kolektivni ugovor i mi smo to uradili s oba sindikata koji je znatno unaprijedio njihov rad", dodao je Kazazović.

"Ako počnemo pregovarati poslije protesta, imat ćemo otežavajuće okolnosti jer će uvidjeti da se protestima mogu pomjerati neke stvari i na taj način rješavati neke stvari", dodao je on.

 

 

NEMA KOMENTARA