Medvjedica Aida uživa u novom domu u Pionirskoj dolini

Radiosarajevo.ba
Medvjedica Aida uživa u novom domu u Pionirskoj dolini
Foto: KJKP Park / Medvjedica Aida

Medvjedica Aida koja je prije mjesec stigla u RZC “Pionirsku dolinu“ i zoo vrt danas je vrlo veselo i razigrano mladunče, koje uživa u svojim svakodnevnim igrarijama i ljubavi koju joj pružaju zaposlenici zaduženi za brigu o njoj.

Postala je i velika miljenica posjetilaca rekreativno- zabavnog centra, a oni najmlađi znaju joj i ime, kao i priču zbog čega je polovinom maja stigla u „Pionirsku dolinu“, kao jedino mjesto gdje joj je mogla biti pružena šansa da preživi. 

"Mjesečni karantin u kojem je osnovno bilo hoće li mladunče mrkog medvjeda, staro oko tri mjeseca, neuhranjeno, bez majke, uopšte preživjeti i osamostaliti se završen je uspješno, a Aida se sada u potpunosti prilagodila. Tri puta je teža nego kada je stigla u Pionirsku dolinu, prema posljednjem vaganju već ima preko 12 kilograma, a veterinarske pretrage urađene tokom 30 dana pokazuju i da je zadovoljavajućeg zdravstvenog stanje", javljaju iz KJKP Park.

Aida je, nakon karatina, dobila i potpuno novi dom, sa velikim dvorištem, a tokom dana najviše vremena provodi upravo u igri s vodom, šarenim igračkama, te trčkaranju i izležavanju po travi. Njene igrarije sada mogu vidjeti i posjetioci koji dođu, a kao i svako mladunče Aida je najveselija kada joj u posjetu dođu djeca.

Njen novi dom, u potpunosti je prilagođen upravo njoj, jer osim prostora koji ima zatvoreni dio nastambe, u dovorištu ima potreban mobilijar za njen potpun razvoj i rast. Doduše Aida će u to domu ostati dok ne izraste u veliku medvjedicu, a onda će se pridružiti svojim odraslim rođacima, mrkim medvjedima koji već godinama žive u „Pionirskoj dolini“.

Zahvaljujući vrlo predanom radu i trudu zaposlenika „Pionirske doline“ Aidinu prvobitnu ishranu činilo je mlijeko koje je pila iz flašice, a na meniju joj je bilo u potpunosti usitnjeno voće i povrće, te med.

"Već za nekoliko dana u „Pionirskoj dolini“, shodno njenom oporavku, obroci su postajali raznovrsniji, počela je jesti meso i drugu hranu. Aida je i sada na posebnom režimu ishrane. Pošto je beba još uvijek pije i mlijeko, hrani se pet puta dnevno, a s obzirom da odrasta bez majke vrlo se vodi računa da njeni obroci imaju sve potrebno za njen rast i razvoj, kao i to da ona uči da jede sama. Stoga i molba posjetiocima koji dođu da vide Aidu, da se pridržavaju uputa te da grickalice i drugu neadekvatnu hrane ne ubacuju u Aidino dvorište. Smoki i druge stvari mogu joj samo naštetiti. Te upute svakako važe i za druge životinje zoo vrta", ističu iz ovog preduzeća

U novom domu Aida je, tokom povišenih temperatura pokazala da najviše voli uživati u vodi, pa je plan uskoro, dok se u potpunosti osamostali i ojača, izgradnja posebnog bazen s vodom kako bi mogla uživati i rashladiti se.
Inače Aidin smještaja u „Pionirsku dolinu“ prije mjesec bio je vrlo rizičan i neizvjestan projekat za zoološki vrt, ali s obzirom da se radilo o jedinoj šansi da mlada medvjedica pokuša biti spašena od uginuća, „Pionirska dolina“ i preduzeća „Park“ uključili su sve resurse i krenulo se borbu za Aidin život.

"Ona je inače u naš zoo vrt stigla iz šuma u blizini Tarčina, jer su joj krivolovci ubili majku, a onda je ona u potrazi za hranom utočište našla u dvorišu stanovnika sela Gunjani", napominju iz KJKP Park.

Danas Aidina tužna priča polako, ali sigurno postaje ljepša, jer ona raste, igra se i sretna je u svom novom domu. Međutim tema krivolova, posebno ugroženih životinjskih vrsta na našim prostorima, trebala bi biti predmetom ozbiljnog interesovanja svih relevantnih institucija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije