Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo u augustu prošlo 144.330 putnika

AA
Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo u augustu prošlo 144.330 putnika
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo tokom augusta ove godine prošlo je 144.330 putnika, što predstavlja najveći broj opsluženih putnika u jednom mjesecu u historiji ovog aerodroma.

Šta više, ova brojka predstavlja povećanje od čak 22 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Također, u prošlom mjesecu obavljeno je ukupno 1.508 aviooperacija, što je za 20 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Kada je riječ o kargu, u prošlom mjesecu je otpremljeno  217.745 kilograma komercijalnog karga, odnosno 15 posto više u odnosu na isti mjesec  2016. godine, navodi se u saopćenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Međunarodni aerodrom Sarajevo opslužio je u prvih osam mjeseci ove godine ukupno 668.338 putnika, što predstavlja povećanje od preko 14 posto u odnosu na isti period prošle godine, te što je već više od ukupnog broja opsluženih putnika u cijeloj 2013. godini.

U prvih osam mjeseci ove godine obavljeno je ukupno 8.776 avio operacija što je povećanje od 14 posto  u odnosu na isti period prošle godine. Fizički obim karga  za prvih osam mjeseci je  2. 084 227 kilograma , što je povećanje od čak 55 posto, u odnosu na isti period prošle godine. Uporedni podaci ukazuju da je rast koji Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi u ovoj godini među najvećim u regiji.

”Međunarodni aerodrom Sarajevo je kroz angažman cijelog kolektiva uspješno odgovorio svim izazovima i zadacima koji nužno prate ovako značajan i ubrzan porast broja putnika i avio operacija. Posebno je bitna činjenica da je rukovodstvo aerodroma kontinuirano vodilo aktivnosti na širenju odnosno poboljšavanju aerodromskih kapaciteta u okviru trenutnih mogućnosti, te aktivnosti na privlačenju novih aviokompanija. Bez takve strategije ovakav rast ne bi bio moguć, a to opredjeljenje rezultiralo je besprijekornom uslugom putnicima, aviokompanijama i drugim našim partnerima”, dodaje se u saopćenju.

Već u prvih sedam mjeseci ove godine, pet aviokompanija je  započelo operacije sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, čime najveći aerodrom u Bosni i Hercegovini (BiH) nastavlja rast na svim poljima, a što direktno doprinosu jačanju ekonomske slike zemlje i razvoju turističkih potencijala, ali i omogućava građanima sve širi izbor kada su u pitanju evropske i svjetske destinacije.

Zbog svega toga, rukovodstvo  Međunarodnog aerodroma Sarajevo planira infrastrukturne projekte i druga ulaganja, sve sa ciljem daljih širenja kapaciteta Međunarodnog aerodroma Sarajevo i jačanja liderske uloge ovog poduzeća na bh. tržištu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije