Martin Tais: Zabraniti grijanje na čvrsta goriva i uvoditi plin

K. S.
Martin Tais: Zabraniti grijanje na čvrsta goriva i uvoditi plin
FOTO: AA / Martin Tais
Sarajevo je jučer bilo najzagađeniji grad na svijetu, jer je nivo otrovnih čestica u zraku pomiješan sa maglom dosegnuo rekordne brojke.

Prema mjeraču koji je instaliran kod zgrade Ambasade SAD-a u BiH na Marijinom Dvoru jutros u 10.00 sati nivo zagađenosti zraka iznosio je PM2.5 - 383 AQI, što znači da je zrak izuzetno štetan po zdravlje ljudi.



Građani Sarajeva masovno potpisuju peticiju: Želimo čist zrak

Dio javnosti krivio je automobile za ogromno zagađenje. Prema mišljenjima stručnjaka, najveći zagađivači su domaćinstva koja se griju na čvrsta goriva.

Određene porodice, u nedostatku novca, prisiljene su se grijati na mazut, ćumur, a lože čak i stare gume, stari namještaj, plastiku, stiropor i drugo smeće.

Sve to daleko više zagađuje zrak nego automobili. 

Upitan da ocijeni koji su najveći zagađivači zraka u sarajevskoj kotlini, klimatolog Martin Tais pojasnio je za Radiosarajevo.ba da se je riječ upravo o domaćinstvima. 

"Sada u Sarajevu imate oko 100.000 domova koji koriste čvrsta goriva, dosta domaćinstava koriste i meka goriva poput plastike, gume. Moramo biti rigorozni, zdravlje ljudi je najvažnije. Mora se zabraniti grijanje na ovakav način i zabraniti ćumur, gume, plastiku i drugo. Mora se kontrolirati gradnja novih objekata", spomenuo je Tais.

Prema njegovim riječima, vlasti moraju natjerati ljude da se griju na plin.

"Naše zdravlje je skupo. Skuplje će nas doći liječenje nego što bi bila preventiva. Dok vjetar ne dođe i ne ispuše ovo udisat ćemo opasne čestice. U Sarajevu se mora smanjiti emisija kroz zabranu grijanja na čvrsta i meka goriva i uvesti grijanje na plin. To su jedina rješenja", ocijenio je naš sagovornik.

Na pitanje koliki je udio motornih vozila u zagađenju, Tais je rekao da oni sudjeluju sa oko 40 posto i to uglavnom dizel vozila.

"Najveći zagađivači su domaćinstva koja se griju na čvrsta goriva a ne automobili", kategoričan je Tais.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije