Markale: Najpoznatija sarajevska pijaca u novom ruhu

Radiosarajevo.ba
Markale: Najpoznatija sarajevska pijaca u novom ruhu

Trgovci na pijaci Markale u centru gradu dobili su nove drvene stolove.

Najpoznatija sarajevska pijaca time je dobila mnogo ljepši izgled. Novi stolovi su mnogo praktičniji od starih tezgi koje su trgovci koristili, jer imaju i prostor za skladištenje robe.

Povodom uljepšane pijace Markale, kontaktirali smo direktora KJKP Tržnice-pijace Sarajevo – Jasmina Terovića koji je za Radiosarajevo.ba rekao da su stolovi dali domaćinski izgled kompletnoj pijaci.

Ovaj projekt finansiralo je Ministarstvo komunalne privrede i infrasktrukture Kantona Sarajevo sa 20.000 KM za 55 prodajnih stolova.

"Za razliku od starih stolova imaju magacinski prostor, čime smo trgovcima koji prodaju voće i povrće omogućili da u svojim tezgama mogu čuvati svoje proizvode. Prije su plaćali posebno magacinske prostore, a sada to imaju u sklopu svog stola", rekao je direktor Terović.

Naveo je i da su reakcije prodavaca izrazito pozitivne na ovaj moderniji izgled. Napominje i da svaki sto ima svoje rasvjetno tijelo, tako da je njihova roba odmah primamljivija. Napominje i da su prije nekoliko dana pustili u funkciju sva rasvjetna tijela koja su ugrađena na iluminaciji Gradske tržnice, tako da sada i ona ima novi izgled.

Gradska tržnica Markale, koja je izgrađena 1850. godine i proglašena Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine predstavlja turističku atrakciju jer se svrstava među najljepše austrougarske građevine u Sarajevu. Sada s ovom iluminacijom primjetniji je njen sjaj koji doprinosi ljepšoj noćnoj slici grada Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije