Mali i Skaka: Potpisan Memorandum o suradnji Beograda i Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Mali i Skaka: Potpisan Memorandum o suradnji Beograda i Sarajeva
Siniša Mali i Abdulah Skaka, gradonačelnici Beograda i Sarajeva, potpisali su danas u beogradskom Starom dvoru Memorandum o suradnji između Grada Beograda i Grada Sarajeva.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je spoljnotrgovinska razmjena između Srbije i Bosne i Hercegovine oko 1,5 milijardi eura, a da glavni gradovi – Sarajevo i Beograd – treba da budu pokretači i lokomotive daljeg razvoja i odnosa dvije zemlje. 

"Danas smo potpisali Memorandum o suradnji Beograda i Sarajeva, ali i više sporazuma iz oblasti kulture, turizma i nauke jer želimo da ojačamo veze naša dva grada. Na prethodnom sastanku prije desetak dana najavili smo da ćemo intenzivirati suradnju, što danas i sprovodimo u djelo. Sporazumi obuhvataju oblast kulture, suradnju filharmonija, pozorišta, turističkih organizacija Beograda i Sarajeva, ali i suradnju između IT parkova, što je za naše mlade veoma važno. Uradili smo veliku stvar i za desetak dana preokrenuli ono što se možda 10 ili 20 godina nije rješavalo. Idemo dalje, gledamo u budućnost i želimo da Sarajevo i Beograd budu faktori stabilnosti i mira u regionu i da zajedno kreiramo novu budućnost", rekao je Siniša Mali, dodajući da mu je drago što će gradonačelnik Sarajeva imati danas prezentaciju grada Sarajeva na konferenciji Beogradski investicioni dani.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem memoranduma, izražavajući nadu da će on biti temelj za izgradnju kvalitetnih odnosa u budućnosti. Naglasio je da glavni gradovi u današnje vrijeme predstavljaju ključne karike u razvoju država i regija zbog čega je neophodna brža, lakša, efikasnija i sadržajnija komunikacija među njima. 

"Danas smo definirali pravce u kojima ćemo razvijati odnose i konkretne projekte s naglaskom na oblasti u kojima vidimo značajan ekonomski potencijal, ali i šansu za zbližavanje dva grada i naših građana", rekao je gradonačelnik Skaka.

Memorandumom o suradnji dva grada je, između ostalog, predviđeno da će se Beograd i Sarajevo zalagati za dalje jačanje prijateljstva, pri čemu će unaprijeđivati saradnju od obostrane koristi na svim područjima koja su od interesa za građane dva grada. 

Gradovi će, prema Memorandumu, intenzivirati suradnju na svim nivoima i razmjenjivati informacije, iskustva i projekte iz različitih oblasti, a posebno promocije turizma i kulture, privrede, sa akcentom na javno-privatnom partnerstvu u oblasti sporta i sportskih manifestacija.

Potpisani su i sporazumi između Beogradske i Sarajevske filharmonije, Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodnog pozorišta  u Sarajevu, Turističke organizacije Beograda i Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Naučno-tehnološkog parka Beograd i Networks Int d.o.o.

Potpisan je i Sporazum o međusobnoj saradnji između Grada Beograda, Grada Sarajeva, Grada Istočno Sarajevo i EYOF 2019 d.o.o. Društva sa ograničenom odgovornošću za realizaciju aktivnosti održavanja Zimskog evropskog olimpijskog omladinskog festivala 2019. godine, čiji su domaćini Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije