Mahir Dević, zastupnik SDA: Vlada Edina Forte želi opljačkati 200.000 KM iz Budžeta

Fena
Mahir Dević, zastupnik SDA: Vlada Edina Forte želi opljačkati 200.000 KM iz Budžeta
Foto: Fena / Mahir Dević

Klub zastupnika SDA uputit će, u ponedjeljak, u proceduru zvaničnu inicijativu prema Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo, s ciljem zaustavljanja isplata 200.000 KM iz Budžeta KS udruženju "Institut za kulturu i umjetnost" koje je osnovano samo mjesec dana prije usvajanja budžeta", najavio je zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević.

"Ovdje je očigledno riječ o dobro smišljenom pokušaju pljačke budžetskog novca, što mora podhitno biti zaustavljeno, naročito zbog direktnih političkih veza između diskreditiranog udruženja i Naše stranke, kao vladajuće stranke u Kantonu", rekao je Dević. 

Najavio je da će i ispred Kluba zastupnika SDA biti pripremljena inicijativa za izmjene Budžeta, s ciljem, kako je rekao, "brisanja stavke od 200.000 KM za ovo fantomsko udruženje, te preusmjeravanja sredstava u druge svrhe".

"Konkretno, tražit ćemo da ta sredstva budu raspoređena prema JU Muzej Alija Izetbegović, BZK Preporod, Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH, Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka i Javnu kuhinju Merhamet. Svim od ovih društveno korisnih i značajnih ustanova i udruženja dio ovog iznosa će biti od velike koristi za njihov rad u interesu građana.

Pratit ćemo ovaj slučaj pažljivo i insistirat ćemo da reaguje i pravosuđe ako Vlada KS bude tražila da ostane ova stavka, jer se radi o brutalnom pokušaju pronevjere budžetskog novca.

Istovremeno tražimo i da Vlada KS, na čelu sa premijerom Edinom Fortom iz Naše stranke, koja je direktno povezana s ovom aferom, snosi punu političku odgovornost za ovaj pokušaj otimačine budžetskog novca", rekao je Dević. 

Inače, kao predsjednica spornog udruženja "Institut za kulturu i umjetnost" navodi se Alma Jusufbegović-Bečić, koja je donedavno radila kao stručna savjetnica za kulturu u Ministarstvu kulture i sporta KS, dok je kao potpredsjednica udruženja registrirana Nerma Vukasović, supruga Marija Vukasovića, člana Glavnog odbora Naše stranke).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije