London: Nove milionske investicije u Kantonu Sarajevu

Fena
London: Nove milionske investicije u Kantonu Sarajevu
Foto: Vlada KS / Premijer KS na sjednici u Londonu

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto u četvrtak je u sjedištu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu potpisao mandatno pismo za implementaciju projekta "Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo".

Potpisivanje je organizirano u okviru događaja "EBRD Zeleni gradovi: Izgradnja za održivu budućnost u gradovima", na kojem je premijer Forto učestvovao kao panelista o temi izazova finansiranja gradskih projekata gradova u vrijeme velikih klimatskih promjena.

"Projekt "Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo" za nas znači dodatne investicije od 20 miliona KM u 40 javnih objekata u KS od kojih su većinom obrazovne ustanove, odnosno škole, vrtići, zgrade fakulteta i zdravstvene ustanove. Korist ulaganja u energijsku efikasnost nije isključivo mjerljiva u novcu. Ovo je ulaganje u zdravlje, održivost i budućnost", kazao je premijer Forto.

Implementacija projekta "Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo" planirana je u 2020. godini.

Očekivani efekti investicije su poboljšani uslovi rada i općeg komfora u obnovljenim javnim objektima i smanjenom potrošnjom energije. Zamjenom energenata postiže se smanjenje emisije CO2, smanjenje potrošnje energije do 50 posto po objektu, što ima direktne uticaje na uštede u kantonalnom budžetu, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije