Ljekari i studenti medicine završili obuku djelovanja u hitnim situacijama

Radiosarajevo.ba
Ljekari i studenti medicine završili obuku djelovanja u hitnim situacijama
U Sarajevu je održana dodjela certifikata ljekarima i studentima medicine u Bosni i Hercegovini koji su uspješno završili seminar na temu ”Obuka djelovanja u vanrednim i hitnim situacijama” u sklopu Programa razvoja kapaciteta urgentne medicine.

Obuka je počela 1. aprila, a završila je danas.

Predavač Naser Kučević je rekao kako su četverodnevni seminar pohađali ljekari i studenti medicine.

Dva dana su održavana predavanja za 17 ljekara, a dva za 19 studenata medicine o tome kako djelovati u vanrednim situacijama, a dio predavanja odnosio se i na ukazivanje pomoći i odbranu od hemijskih agensa.

Organizatori seminara su Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), Alijansa međunaronih ljekara (AID) te Udruženje doktora medicine Sarajevo.

Ovo je drugi put da se ovaj program organizira, a prvi je organiziran u februaru 2015. godine.

Predavač iz Turske ispred AID-a Eyyup Hazar je kazao kako je četverodnevni seminar bio svojevrsni uvod u opsežniji program. 

”Imamo također i jedan model koji se odnosi na spasilačke službe. Mi smo bili ovdje da vam predložimo i ponudimo najnovije informacije”, rekao je Hazar.

Rekao je kako će nakon ovog programa uslijediti viši nivo koji će trajati pet dana, a riječ je o modulu osnovne obuke. Nakon toga će biti organizirana obuka od šest dana, a odnosi se na spašavanje.

AID djeluje i u Siriji, na hemijsko oružje posebno osjetljiva djeca 

 

Dodao je kako su se među polaznicima u Sarajevu nalazili ljekari u bolnicama, ali i zaposlenici Hitne pomoći, te studenti medicine.

Elif Taskin iz Turskog crvenog polumjeseca kazala je kako će danas početi program prve pomoći koji će trajati do 9. aprila.

”Prvi put smo s organiziranjem ovog projekta počeli u Turskoj 2000. godine. Do sada smo godišnje imali više od 20.000 polaznika”, rekla je Taskin koja je dodala kako se nada da će i u BiH obučiti najmanje 1.000 polaznika.

Dodala je kako vjeruje da je riječ o projektu koji je veoma bitan, jer ukoliko polaznike, a i građane nauče kako da se ponašaju u hitnim situacijama, to je veliki plus za cijelu državu.

 Prema njenim riječima, iz Turskog crvenog polumjeseca imaju tri edukatora.

”Želimo ono što smo radili ovih 17 godina prenijeti i vama u Sarajevu”, rekla je Taskin.

Mustafa Hasim Polat koordinator TIKA-e za Azerbejdžan angažovan i na projektu u BiH je rekao kako se ponekad čini da se od pojedinih projekata očekuje previše, ali je ”uraditi i manji pokušaj, korak, bolje nego da se sjedi skrštenih ruku”.

”Nadamo se da ćete vi zahvaljujući ovom programu  uspjeti da spasite povrijeđene i to će značiti mnogo i za ovu državu i za cijeli svijet”, rekao je Polat.

Pored toga, rekao je kako je u razgovoru sa zvaničnicima u BiH istakao kako je TIKA spremna na pomoć onima koji su zainteresirani za ovakav tip predavanja.

”Ne zaboravimo, čovjek kojeg mi danas spasimo, sutra može spasiti naše dijete”, rekao je Polat.

Omer Faruk Alimci, direktor TIKA-e u BiH podsjetio je na važnost ovakvih predavanja i ukazao na značaj spremnosti u hitnim situacijama.

Izjavio je kako TIKA djeluje u 150 zemalja i da pruža pomoć u raznim sektorima, među kojima se nalaze obrazovanje, zdravstvo i obnova kulturnih spomenika.

”BiH je među ovih 150 zemlja, zemlja koju ponajviše pomažemo i poštujemo“, rekao je Alimci i podsjetio da je ova agencija u BiH osnovana 1995. godine i da je od tada realiziran veliki broj projekata. 

Prema njegovim riječima, podrška Bosni i Hercegovini i sada traje, a bit će i nastavljena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije