Lejla Brčić: Podsticaji u zapošljavanju osjetljivih kategorija

Jasmina Ćebo
Lejla Brčić: Podsticaji u zapošljavanju osjetljivih kategorija
/ Naša stranka/Lejla Brčić
Lejla Brčić je kandidatkinja Naše stranke za načelnicu sarajevske Općine Novi Grad na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, Brčić je otkrila koji bi to bili prioriteti njene administracije, šta bi predstavljala njena pobjeda za stanovnike općine Novi Grad, te šta misli o radu trenutnog načelnika.

Po čemu se Vaš program razlikuje od programa ostalih kandidata?

Imajući u vidu da se nalazimo na samom početku kampanje i da stranke, odnosno kandidati još uvijek nisu predstavili svoje programe i politike, još uvijek je rano govoriti o razlikama.

Ipak, na osnovu onog što se dalo iščitati iz sporadičnih intervjua i obraćanja, rekla bih da ćemo i na ovim izborima, barem kada su tzv. velike stranke u pitanju, na djelu imati retoriku umjesto konkretnih rješenja. Upravo tu, čini mi se, leži ključna razlika programa kojeg Naša stranka i ja lično, kao kandidatkinja, nudimo. Moj, odnosno naš, program je vrlo jasna, životan, govori o veoma konkretnim, "opipljivim" problemima, te istovremeno nudi vrlo realna, kvalitetna i izvodiva rješenja.

Šta bi Vaša pobjeda značila za ugrožene kategorije stanovništva i generalno ljudska prava u Vašoj općini?

Moto naše kampanje je Budimo dobre komšije! Upravo tu mislim da leži odgovor na pitanje. Moramo se odmaknuti od strašnih, a u stvari ispraznih problema u koje nas oni koji godinama drže vlast pokušavaju uvući, a upravo u namjeri da zadrže svoje pozicije. Sjetimo se nekih vremena kada smo bili vrlo bliski jedni drugima, kada nam je prvi komšija bio bliži od najbliže rodbine, kada smo se uzajamno podržavali i pomagali u svim životnim situacijama i okolnostima. Takav odnos prema lokalnoj zajednici želimo da imamo. Mnoga prava nas običnih građana i građanki su veoma ugrožena. Ona elementarna. U ovom momentu, s timom s kojim radim sam veoma detaljno prostudirala općinski budžet, ne vidim niti jedan razlog zbog kojeg se ne vodi kvalitetnija politika privlačenja investicija kroz pojednostavljene procedure, ali i pomoć općinskih službi u svim potrebnim segmentima prilikom osnivanja novih biznisa, snažnije podsticaje malim i srednjim preduzećima, "namjensko" stipendiranje, odnosno stipendiranje deficitarnih srednjoškolskih i visokoobrazovnih zanimanja na koji način bi "tjerali" mlade ljude da se školuju za zanimanja koja će im omogućiti lakši pristup poslovima, osigurane paketa zdravstvenih prava za neosigurana lica, pomoć školama da u svom radu uključe asistente i omoguće provođenje inkluzivne nastave, a kako bi sva naša djeca istinski bila ravnopravna.

Koji su Vaši konkretni planovi za poboljšanje života u Vašoj lokalnoj zajednici?

Konkretno, garantujemo ubrzanje procesa prilikom izdavanja potrebnih dozvola za registraciju poslovnih subjekata, osnivanje posebne službe (naravno, unutar postojećih kapaciteta i raspoloživih resursa) specijalizirane za podršku, savjetodavnu i konsultantsku zainteresovanim subjektima za osnivanje biznisa, podsticaji u zapošljavanju posebno osjetljivih kategorija (lica s invaliditetom, prvo zaposlenje i zaposlenje osoba preko 45 godina), uređenje zajedničkih prostora s prioritetom uklanjanja potencijalnih opasnosti s dječijih i sportskih igrališta (kako mobilijara, tako i sanacija oštećenja površina na kojima se sprave nalaze), uređenje kompleksa Park šume Mojmilo uz adekvatnu komunikacijsku povezanost, povećanje kapaciteta predškolskih ustanova, insistirati na uvođenju produženog boravka u svim školama na području općine, prilagoditi prostore za kolektivno korištenje i službene općinske prostore osobama s invaliditetom.

Šta biste izdvojili kao najveći problem stanovnika Vaše općine?

Nepostojanje elementarnih uvjeta za normalan život. Kada u lokalnoj sredini imate problem sa sanitetsko-higijenskim uvjetima pri čemu vam dio dana i života čini borba sa žoharima i pacovima, kada pod strahom izvodite dijete na najbliže igralište jer ne znate koja od oštećenih sprava ga može povrijediti, kada svaki dan imate problem parkiranja automobila, ili gubite po dva-tri sata dok odvedete dijete do vrtića u dijelu grada jer u svom naselju nemate tu mogućnost, kada razmišljate u kom dijelu naselja ćete šetati ili kojim putem otići do granapa pazeći se sumnjivih likova koji su svakodnevno tu, ili oštećenog trotoara na kojem se može ozbiljno ozlijediti, onda se može reći da lokalna zajednica ne pruža minimum uvjeta dostojanstvenog života.

Kako komentirate rad aktuelnog načelnika? 

Nesporno je da se radi o mladom čovjeku koji je uradio nekoliko korisnih projekata u svom mandatu. Međutim, a ranije sam već o tome govorila, moja ključna zamjerka je što se stvari u općini nisu rješavale prema prioritetima.

Javnim sredstvima morate upravljati jednako kao i kućnim budžetom, samo uz značajno veći stepen odgovornosti. 

Besmisleno je ulagati stotine hiljada konvertibilnih maraka u uređenje općinske zgrade, koja je sasvim adekvatno odgovarala svojoj funkciji, a pri tome reći da nemate dostatna sredstva za uklanjanje opasnog mobilijara s dječijih i sportskih igrališta, ili da nemate sredstva za sanaciju krova škole koji prokišnjava.

Govoriti o nečijem radu na pravi način možete tek uz vremenski odmak. Jer mnoge od odluka će tek u godinama koje dolaze pokazati svoje prave efekte, da ne kažem posljedice.

Mi, recimo na našoj općini imamo nekoliko stambenih kompleksa u izgradnji ili planiranoj izgradnji, od kojih je općina evidentno ostvarila profit i napunila budžet. 

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici 25. augusta donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2016. godine u Bosni i Hercegovini u koji je upisano je ukupno 3.263.906 birača.

Nakon okončanja procesa ovjere prijava političkih stranaka, nezavisnih kandidata, kandidata predstavnika nacionalnih manjina, koalicija i listi nezavisnih kandidata ukupno je ovjereno 455 političkih subjekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije