Ministar Kurić: Gradsku galeriju Collegium artisticum moramo vratiti umjetnicima

Radiosarajevo.ba
Ministar Kurić: Gradsku galeriju Collegium artisticum moramo vratiti umjetnicima
Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo održao je sastanak s predstavnicima Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, Udruženja likovnih umjetnika BiH i Asocijacije arhitekata BiH.

Sastanak u prostorijama nekadašnje Gradske galerije Collegium artisticum je održan u cilju razmatranja inicijative Ministarstva kulture i sporta KS o izdvajanju Organizacione jedinice Collegium artisticum iz Javne ustanove Centar za kulturu KS-a u samostalnu javnu ustanovu.

Ova inicijativa je jedna od tačaka dnevnog reda sutrašnje 34. Radne sjednice Skupštine KS-a. Naime, prema odluci Skupštine KS-a iz septembra 2014. godine, o spajanju javnih ustanova kulture u Javnu ustanovu Centar za kulturu Kantona Sarajevo (J.U. Bosanski kulturni centar, J.U. Collegium artisticum i J.U. Sarajevo Art) ove tri ustanove do sada čine jednu nefunkcionalnu cjelinu.

Izmjenama i dopunama navedene odluke iz 2014. godine, Centru za kulturu KS će se vratiti nepravedno izostavljeni prefiks „Bosanski“, a inicijativom o izdvajanju Organizacione jedinice Collegium artisticum gradska galerija će se vratiti umjetnicima kako je i ranije obećano umjetnicima.

"Spajanje do kojeg je prije tri godine došlo je neprirodno i iz prakse vidimo da je nefunkcionalno. Prostor Collegium artisticuma mora da oživi, a mi imamo snagu da ga vratimo u funkciju i nastavimo tamo gdje smo stali. Ovo je inicijativa Ministarstva kojom se spašava gradska galerija, dugogodišnji dom likovnih umjetnika BiH", istaknuo je ministar Kurić.

U ime Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine, predsjednik Udruženja Almin Zrno izrazio je punu podršku radu Ministarstva kulture i sporta, te izrazio zahvalnost ministru Kuriću na konsultacijama i inicijativi da se ovo važno pitanje što prije nađe na Dnevnom redu Skupštine KS-a.

"Povratak Collegium artisticuma je akt povratka progresivne misli. Na neki način smo bili ugušeni kao ljudi koji šire drugu energiju koja je potrebna Sarajevu. Mislim da se otvorila nova nada, a ovaj prostor će ponovo oživjeti umjetničku scenu", na kraju sastanka zaključila je Amra Zulfikarpašić, članica ULUPU BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije