Kraj "švercovanja", vandalizma i neodgovornosti u javnom prijevozu u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Kraj "švercovanja", vandalizma i neodgovornosti u javnom prijevozu u Sarajevu
Foto: Vlada KS / Saobraćajni centar KS

Iz Vlade Kantona Sarajevo su objasnili koja će biti funkcija saobraćajnog centra odnosno Centra za upravljanje javnim prijevozom.

Kako su naveli, elektronska naplata karata i gradnja novih tramvajskih stajališta su dio projekta saobraćajnog centra iz kojeg će se kontrolisati sve linije i redoslijed vožnji u Kantonu Sarajevo.

U toku tehničko opremanje saobraćajnog centra Kantona Sarajevo

To znači da će u toku ove godine biti na stanicama biti postavljeni ekrani, koji će prikazivati kada dolazi vozilo, i kamere.

U vozilima će biti ugrađni GPS uređaji koji će biti povezani sa aplikacijama kojima će se građani moći informisati dokle je stiglo vozilo.

"Po prvi put u historiji javnog gradskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo će postajati izvještavanje u realnom vremenu o opterećenju pojedinih linija, te dati objektivne i tačne ulazne podatke za dimenzioniranje gradskog saobraćaja. Ovim bi se trebale dobiti značajne infromacije koje će biti korištene u suzbijanju gužvi i povećanju agilnosti građana u Kantonu", poručeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Tvrde da će se elektronskom naplatom karatom i uvođenjem novog tarifnog sistema napraviti temeljita promjena.

Ocijenili su da je prethodno navedeno postavljanje osnove da Sarajevo postane pametni grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije