Kovačević: Tražimo investitora za tri vrlo značajna projekta u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Kovačević: Tražimo investitora za tri vrlo značajna projekta u Sarajevu
Foto: Vlada KS-a / Amel Kovačević

U susret Godišnjem sastanku guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ministar finansija KS Amel Kovačević u intervjuu za Via Media govorio je o projektima koje će Kanton Sarajevo predstaviti stranim investitorima.

„Potencijalnim investitorima koji budu prisutni na ovom velikom događaju, Vlada Kantona Sarajevo će predstaviti tri projekta i to Eko kamp Bijambare, Tehnološki park Šip i privatizaciju u ratu devastiranog hotela Igman. Tražimo investitore koji su spremni uložiti svoja sredstva u ove projekte“, kazao je Kovačević.

Dodao je da je najznačajniji projekat tehnološkog parka na Šipu, koji treba da postane sarajevska „silikonska dolina“.

„Tu će biti koncentrirani obrazovni, poslovni i rezidencijalni kompleksi, gdje bi radili i živjeli, ali se i educirali kadrovi sarajevske IKT industrije. Zainteresiranost za ovaj projekat je velika, kako kod lokalnih IKT kompanija, tako i kod međunarodnih korporacija koje bi svoje poslovanje pozicionirali na Šipu“, pojasnio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Eko kamp Bijambare predstavlja edukaciono-rekreacioni kamp, u zaštićenom pejzažu, na lokaciji nekadašnje vojne kasarne.

„Ovaj projekat bi značajno unaprijedio turističku ponudu našeg kantona i ponudio uravnotežen privredni razvoj danas demografski pasivnog kraja. U ponudi će biti i privatizacija hotela Igman. Već dugo godina, ostaci ovog olimpijskog hotela zarastaju u korov. Nadamo se da ćemo pronaći najbolje rješenje kako bi se i ovaj objekat stavio u funkciju turističke ponude Kantona Sarajevo“, istakao je Kovačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije