Kontrola: Zbog neispravnosti hrane inspektori izdali 83 prekršajna naloga

Radiosarajevo.ba
Kontrola: Zbog neispravnosti hrane inspektori izdali 83 prekršajna naloga
/ Ilustracija

Sanitarni i inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIPKS) su u toku septembra, s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, nastavili intenzivne inspekcijske nadzore kod subjekata koji posluju hranom, odnosno ugostiteljskih objekata, pekara, objekata brze hrane, slastičarni i trgovina registriranih u Kantonu Sarajevo.

Osim njih, inspektori su vršili nadzore i u obrtničkim radnjama, odnosno frizerskim i kozmetičkim salonima, u smislu kontrole općeg sanitarno-higijenskog stanja objekata, odnosno uređaja i opreme, te uposlenog osoblja, kazala je Feni glasnogovornica KUIPKS-a Vildana Brdarić.

Inspektori su u periodu od mjesec dana izvršili 225 kontrola, u postupku kojih su radi utvrđenih nepravilnosti i nesuklađenosti sa zakonom djelovali izdavanjem 83 prekršajna naloga u iznosu od 80.675 KM.

Osim izricanja prekršajnih sankcija donijeli su i 56 rješenja kojima je naređeno otklanjanje utvrđenih nedostataka, dodala je Brdarić.

Najčešće utvrđene nepavilnosti odnose se na neusklađenosti primjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, Zakona o hrani BiH, Zakona o zdravstvenom nadzoru životnih namirnica i predmeta opće upotrebe, te Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije