Konaković: Vršim pritisak na ViK, očekujem velike promjene unutar poduzeća

Radiosarajevo.ba
Konaković: Vršim pritisak na ViK, očekujem velike promjene unutar poduzeća
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković
Zbog sve većih pritužbi građana i brojnih problema koji se iz dana u dan gomilaju, kada je riječ o sistemu vodosnabdijevanja u Sarajevu, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavio je smjenu menadžmenta KJKP ViK-a.

Konaković je istaknuo kako su problemi preveliki, te da očekuje velike promjene u menadžmentu poduzeća, kako bi se u Kantonu Sarajevo konačno počeo rješavati problem vodosnabdijevanja.

"U prošloj smo godini izdvojili 6,6 miliona za KJKP Vodovod i kanalizacija, za rekonstrukciju mreže, nabavku alata i opreme. Izdvojili smo i dva miliona KM za detekciju mreže, kako bismo precizno detektovali svaki kvar, ali i nelegalne potrošače. Ustanovili smo da ViK nema mjerače protoka, to je kao da TVSA nema kamera. ViK nema bagere, nije ih ni kupovao, kupljena su auta za direktore", napisao je Konaković u svom obraćanju na Facebooku.

Dodao je i da je on, kao premijer, prvi u lancu odgovornosti i da snosi krivicu za sve što se dešava u kantonu, zbog čega sve vrijeme vrši pritisak na one koji rade u KJKP ViK. Posebno je istaknuo svoj angažman na angažiranju nezavisnih stručnjaka iz drugih bh. gradova koji su riješili ovakav problem, te kredite i budžetska izdvajanja kojima će se raditi na brojnim popravkama sistema vodosnabdijevanja.

"Da su samo dio onoga što Vlada KS-a traži uradili kako treba, a za to smo izdvajali ozbiljan novac, redukcija ne bi bilo. U najsušnijem periodu, posljednjih nekoliko dana, imamo 2600 - 2800 litara u sekundi koje se isporučuju u mrežu. Duplo više nego što Sarajevu treba. No, nijedan veći privredni subjekt koji je dužan ili manipulira vodom nije isključen iz sistema, nikakva borba protiv nelegalnih potrošača. Zbog svega sam, protivno stavovima politika, krenuo u promjenu upravljačkih struktura", dodao je Konaković.

Zbog svega toga, istaknuo je da "očekuje značajne promjene unutar ViK-a, u organizaciji rada poduzeća, već naredne sedmice".

"Ne pišem ovaj post zbog saopćenja stranaka, čiji kadrovi su zajedno s kadrovima moje SDA krčmili ovo poduzeće godinama. Ne pišem ga ni zbog ove grupe plaćenih demonstranata, koji samo na svojim panoima i mijenjaju teme i poruke i stalno su pred kantonom. Pišem ga zbog stotina poruka koje dobijem od majki malih beba, od starijih osoba i svih onih koje neka nenajavljena redukcija iznova šokira. Zbog onih koji se na rani let bude, zbog onih koji se na sabah bude i nema vode. I zbog Bajrama posljednjeg i zbog SFF-a posljednjeg. Stavio sam vjerovatno i politički status na kocku zbog odluke da u ViK uđu nestranački ljudi, stručni. Ništa mi od toga nije bitno, frustrira me činjenica da se skoro ništa nije pomjerilo naprijed, naprotiv, a vidim da može", zaključio je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije