Konaković: Vlada pozdravlja sankcioniranje u segmentu komunalne privrede

Fena
Konaković: Vlada pozdravlja sankcioniranje u segmentu komunalne privrede
Fena / Elmedin Konaković
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je, komentirajući podnošenje krivične prijave protiv direktora GRAS-a Avde Vatrića i devet zaposlenih u ovom poduzeću za organizirani kriminal, kazao danas novinarima da s tim nije upoznat.

Međutim, dodao je da Vlada KS-a pozdravlja sve aktivnosti koje će sankcionirati bilo koga ko u segmentu komunalne privrede napravi "ono što vidimo da se danas dešava".

Konakoviću je, kaže, poznato da se obavljaju istražne radnje na tragu prijava Antikorupcionog tima.

"Nismo imali sastanke, jer Antikorupcioni tim Vlade radi odvojeno od Vlade i često provjerava ono što i mi radimo. Vlada KS-a je o pitanju vodovoda već krenula s istražnim radnjama", rekao je premijer KS-a, dodajući da je evidentno da već dugi niz godina postoji nedomaćinsko poslovanje, korupcije, svojatanja državne imovine te da to nije tajna.

Sa stepenom istrage kaže da nije upoznat, ali su od samog početka informirani da se u GRAS-u takve stvari dešavaju.

Kazao je i to da Vlada KS-a neće govoriti ništa dok Tužilaštvo ne završi svoj dio posla, jer, kako je rekao, niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno.

"Sve aktivnosti koje se dešavaju u borbi protiv korupcije, Vlada KS-a, ne samo da pozdravlja već ih snažno podupire i u njima aktivno učestvuje", poručio je premijer KS-a.

Za aktivne mjere politike zapošljavanja kazao je da imaju nove pripravnike i nove mjere zapošljavanja u programima 100+, kao i programe za zlatne značke, koje su najavili.

Pojašnjava da ove programe i mjere politike zapošljavanja povezuju s kreditno-garantnim fondom koji će u iznosu od 20 miliona KM biti dostupan već danas nakon sjednice Vlade.

"To već daje ozbiljne rezultate. Jučer smo dobili pokazatelje po kojima je 2.278 više zaposlenih, u odnosu na isti period prošle godine", naveo je Konaković.  

Istovremeno su, ističe, brojku od 70.000 nezaposlenih spustili ispod 69.000. Prema njegovim riječima, ovi brojevi, iako nisu senzacionalni, ipak ohrabruju.

"To su pokazatelji koji zajedno s porastom BDP-a u BiH pokazuju da smo na dobrom putu. Možda ne idemo dovoljno brzo, ali i to se zahuktava", smatra Konaković.

Komentirajući sukob s Turističkom zajednicom KS-a, premijer Sarajevskog kantona kaže da oni možda imaju i pravo jer nisu dio sistema.

To je, pojašnjava, grupa građana koja je sebi organizirala Turističku zajednicu, iskoristila trenutak loše političke procjene, i već od 1998. godine ubiru enormno velike prihode i nikome ne podnose izvještaje.

"Turizam je ustavna nadležnost kantona, a na naše pismo da nam kažu šta rade, oni odgovaraju da nama ne podnose račune, s čim se mi slažemo", kazao je Konaković, međutim, dodao je da će formirati legalnu turističku zajednicu, u skladu sa Zakonom koji je Skupština KS-a donijela.

Izrazio je čuđenje da bilo ko u politici i ima pristup informacijama, znajući šta zakoni znače, može zagovarati da se parafiskalni namet koji je država propisala, uplaćuje na račun udruženja građana.

Premijer KS-a istaknuo je da je ovaj slučaj paradoks i nedotaknuti problem koji traje deset godina, a koji je Vlada KS-a sada "raspakovala".

Tu, zaključio je, nema sukoba, i poručio da Vlada KS-a samo radi svoj posao te da će ovaj slučaj staviti pod kontrolu, dodajući da sudovi trebaju raditi svoj dio posla. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije