Konaković: Vlada KS bit će imenovana 26. decembra

E. H.
Konaković: Vlada KS bit će imenovana 26. decembra
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / SDA: Forto i Konaković trebaju podnijeti ostavke

Elemedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo kazao je da je kolegiji Skupštine donio zaključak da će novi saziv Vlade KS biti imenovan u redovnoj proceduri 26. decembra.

Dodao da će najvjerovatnije isti dan biti održana hitna rasprava o novom budžetu za 2019. godinu.

"Nažalost zbog toga ćemo imati kraću javnu raspravu od 15 dana. U toku su preraspodjele budžetskih sredstava gdje se sa nekih bitnih stavki prebacuju sredstva za neke načelničke potrebe. Zato i traje ova opstrukcija koju smo jučer vidjeli. Zbog toga idemo u novi budžet i redovnu proceduru", pojasnio je Konaković.

Mandatar za sastavljanje nove Vlade KS Edin Forto ovom prilikom istakao je da jedina dilema je bila da li da idemo u hitnu proceduru.

"Ipak odlučili smo da idemo u redovnu proceduru. Nismo htjeli da se bavimo istim metodama kojim se služi stara Vlada. Mogu najaviti da će u prvoj polovini godine biti rebalans", pojasnio je Forto.

Odgovarajući na pitanja novinara, Konaković je istakao da je ministar Halebić jako kvalitetan kadar.

"To ministarstvo je vrlo kapacitirano, ali nisu svi kao ministar Halebić koji zaista poznaje materiju. Zastupnici su jučer pokazali da znaju materiju bolje od nekih, a pod tim ne mislim na Halebića", smatra Konaković

Ocijenio je da na jučerašnjoj sjednici zastupnici nisu dobili adekvatne odgovore na svoja pitanja.

"Ministar Halebić ne bi dozvolio 300 i nešto novouposlenih, plus 700 i nešto koji idu penziju. On to ne bi dopustio, ali izgleda da su popustili pod jakim političkim ptitiskom. Srećom imamo novi saziv koji će brzo rješiti sve probleme", naglasio je Konaković.

Dodao je da je budžet realan i da neće biti smanjenja sredstava.

"Međutim neće biti 5 miliona za ZOI, neće biti novog centra za napredne tehnologije", najavio je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije