Konaković: Vladi dugovanja fakulteta, svi studenti će imati praksu

Fena
Konaković: Vladi dugovanja fakulteta, svi studenti će imati praksu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković
Osmog dana od objave u Službenim novinama Kantona Sarajevo na snagu će stupiti novi Zakon o visokom obrazovanju, koji uvodi trezorsko poslovanje na Univerzitetu u Sarajevu od 2019. godine.

"Vlada Kantona Sarajevo dobit će u naslijeđe dugovanja Farmaceutskog fakulteta i nekih drugih koji imaju administrativne i finansijske probleme. Morat ćemo predložit model njihovog finansiranja odnosno sufinansiranja. S druge strane, znamo da pojedini fakulteti imaju velike prihode i na računima čuvaju novac. Taj novac će nam biti dostupan da se možda dio tih dugova plati, a ostatak ćemo morati iz budžeta", kazao je Feni premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković nakon usvajanja zakona na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Potcrtao je da proces trezorskog poslovanja od naredne godine ide u integraciju, a "od 2019. godine bit ćemo u prilici da budžetiramo i pratimo rashode na Univerzitetu". 

Novi zakon je, kako je rečeno, potreban jer su fakulteti do sada svoje finansijske izvještaje dostavljali Ministarstvu finansija, ali nije bilo kontrole da li su tačni. Također, navedeno je da je bilo teško pratiti gdje odlazi novac koji fakulteti sami zarađuju, poput onog od članarina. Na taj način, konstatovano je, nema podataka o količni novca koji fakulteti sami zarade, a ni propisi koji regulišu način utroška tih sredstava.

"Sada će biti potpuno jasno na koji način se Univerzitet finansira i šta se iz tog novca plaća odnosno gdje novca nedostaje. To može značiti u budućnosti obavezu Vlade da eventualno osim sadašnjih 66,5 miliona KM iz budžeta izdvaja više novca za Univerzitet u Sarajevu", rekao je Konaković.

Dodao je da će prvi put Sindikat visokog obrazovanja imati pravo da bude reprezentativan i da razgovara s Vladom. 

Mišljenja je da će novi Zakon doprinjeti da se urede plate na Univerzitetu da ne bude razlika u dekanskim platama i platama asistenata kao što danas postoji.

Naglasio je da je pozitivno u Zakonu što će svi studenti jedan semestar provesti na praksi, a profesori sa fakulteta u Sarajevu morat će tražiti dozvolu od organizacione jedinice ukoliko žele predavati na drugim fakultetima.

"Postojat će i evaluacija profesora, te će studenti ocjenjivati profesore i na taj način će se znati koji profesor je najkvalitetniji i najbolji", poručio je Konaković, dodajući da primjenom Zakona o visokom obrazovanju asistenti neće moći ocjenjivati studente.

Ministar obrazovanja, nauku i mladih KS Elvir Kazazović je zahvalio Skupštini KS na usvojenom Zakonu.

"Suština je u tome da smo izjednačili sve odredbe Zakona s okvirnim Zakonom o budžetima Federacije BiH, te Zakonom o trezoru FBiH", kazao je Kazazović novinarima nakon usvajanja Zakona.

Osim toga, dodao je on, vodile su se velike polemike o statusu Upravnog odbora UNSA, odnosno o strukturi Upravnog odbora, "te se Vladi KS pripisivalo da preko struktura Upravnih odbora želimo da napravimo politički uticaj na njih".

"Međutim, u prijedlogu Zakona stoji da šest predstavnika ima UNSA, Vlada KS ima četiri i jedan predstavnik je ispred Studentske unije", pojasnio je Kazazović.

Po njegovim riječima, ono što obilježava ovaj Zakon je da je sva prava koja su u prethodnom tekstu zakona imali studenti, u smislu rokova ispita, uslova sticanja i gubljenja statusa redovnih studenata kao i druga pitanja koja uređuju studiranje u Kantonu Sarajevo u novom Zakonu ostala su ista.

Također je integrisan studij na nastavničkim fakultetima, a koji omogućava bolji nastavni kadar u budućnosti koji će raditi u osnovnim i srednjim školama KS.

Ono što je obilježilo diskusije, naveo je on, je rezervisanost pojedinih zastupnika kako će izgledati ova promjena i Zakon, prije svega trezorsko poslovanje.

"Predvidjeli smo da imamo cijelu godine da se kvalitetno može uraditi taj reformski proces. Očekujemo u budućnosti da će ovaj Zakon jako kvalitetno urediti prije svega Univerzitet u Sarajevu, bit će reformisan, puno kvalitetniji i napredniji", zaključio je ministar Kazazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije