Konaković: Vas lažne zaštitnike smatram odgovornim za sve što se na ulicama dešava

Radiosarajevo.ba
Konaković: Vas lažne zaštitnike smatram odgovornim za sve što se na ulicama dešava
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković poslao je poruku zaštitnicima pasa koji su u subotu organizirali proteste u Sarajevu tražeći da se zaustavi ubijanje pasa.

"Prvo ste napravili pritisak kod donošenja Zakona da u njemu ne stoji dio da će se zdravi psi eutanizirati ako nakon određenog vremena u prihvatilištu, 15-30 dana, kao što je praksa u regionu i zemljama EU, ne budu udomljeni. Uradili ste to jer vi nećete da udomljavate. 

Prošlo je nekoliko godina i na našim ulicama našlo se preko 12.000 pasa. Napadaju ljude svaki dan. 

Vas nekolicina ima male biznise i manji dio pasa vozite van BiH i to dobro naplaćujete. 
Istovremeno mi srećemo roditelje čija djeca danas imaju dijabetes ili epilepsiju zbog napada, trudnicu koja je izgubila dijete u visokom stepenu trudnoće, staricu kojoj je zbog napada amputirana ruka. 

Stručne analize su pokazale da je 65 posto pasa zaraženo bolestima koje su prenosive na ljude i da je preko 75 posto igrališta i parkova zaraženo bakterijama kojim se naša djeca mogu zaraziti. 

Vi i dalje misite da ćete pritiscima, prijetnjama koje stalno šaljete i podrškom pojedinih novinara koji izmišljaju priče zaustaviti ovu aktivnost? 

Broj napada se smanjio ali i dalje u prosjeku jednom dnevno neko od naših sugrađana biva napadnut.  Od iduće sedmice aktivnosti nastavljamo još intenzivnije.

Vas, lažne zastitnike, koji ne udomljavaju pse, a vrše pritisak smatram suodgovornim za sve što se na ulicama dešava, za svaki napad na naše sugrađane. Sram da vas bude", poručio je Konaković na svom Facebook profilu.

Podsjećamo, Inicijativa građana "Primjena zakona za zaštitu i dobrobit životinja - ODMAH" jučer je organizirala protestno okupljanje ispred Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu zbog, kao navode, hitne obustave nezakonitog hvatanja, ubijanja i pokolj apasa.

Više od 100 predstavnika Inicijative, članova udruženja za zaštitu životinja i građana koji su se jučer okupili na protestu zahtijevajući od nadležnih, na svim nivoima vlasti, početak primjene zakona, starog osam godina, koji se odnosi na  zaštitu i dobrobit životinja.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije