Konaković: Nema štrajka, Kantonalna Vlada osigurat će plaće radnicima GRAS-a

Fena
Konaković: Nema štrajka, Kantonalna Vlada osigurat će plaće radnicima GRAS-a
/ Foto: Fena
Radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Gradski saobraćaj (GRAS) odustali su od štrajka nakon što je danas okončan sastanak predstavnika radnika i uprave ovog preduzeća, a osnovni zaključak je da će se iznaći rješenje za isplatu plaća.

Radnicima su trenutno neisplaćena tri zadnja dohotka, a tu su i višemjesečni zaostaci za uplatu doprinosa. Najavili su štrajk jer plaću nisu dobili od januara. Od prošle sedmice su i bez direktora nakon što je Avdo Vatrić podnio ostavku.

Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, potvrdio je da će Vlada sutra pokušati iznaći rješenje koje će biti kratkoročno kako bi radnicima bile isplaćene plaće, a o dugoročnim rješenjima nije moguće govoriti u ovako kratkom roku.

Konaković je posebno izrazio razočarenje višim nivoima vlasti koji nisu pružili podršku da do ovoga ne dođe upozoravajući da je GRAS ključan za sarajevski kanton u kojem su smještene brojne državne i međunarodne institucije.

"Preraspodjelom sredstava u budžetu osigurat će se isplata plaće. Moguće je riješiti ovaj problem, ali nismo očekivali ovakav odnos federalnih vlasti od kojih smo zaslužili barem malo razumijevanja", smatra Konaković.

Podsjetio je da je u posljednje dvije godine penzionirano oko 300 osoba, za njih su isplaćene sve obaveze koje je GRAS imao prema državi. Ove godine trebalo bi biti penzionirano oko stotinu ljudi, a sve to kako bi ovo preduzeće zapošljavalo onoliko ljudi za koliko se može osigurati redovna isplata plata i doprinosa.

"To još uvijek nije moguće. Radikalan potez Poreske uprave o blokadi računa GRAS-a zadao nam je mnogo problema. Mjere koje poduzimamo smanjile su mjesečne gubitke, povećani su prihodi, smanjen je broj zaposlenih te nam je bila potrebna i podrška viših nivoa vlasti - kazao je Konaković.

Da GRAS prestane raditi jedan dan, ističe premijer KS, učenicima bi bio problem otići u školu, bolesnima i penzionerima u domove zdravlja ili bolnice, ali i kada GRAS ne radi, tvrdi Konaković, to je najvjerovatnije najveći udar i na ekonomiju Kantona.

Stoga, rješenjem koje će sutra iznaći Vlada KS bit će kupljeno malo vremena, kaže Konaković, ali o trajnom rješenju za ovo pitanje ne može se govoriti u ovako kratkom vremenu. No, najavio je, bit će ubrzano provođenje nekih mjera poput uvođenja prinudne uprave u GRAS.

Naime, Poreska uprava FBiH blokirala je račune GRAS-u, firmi koja se već godinama bori s velikim gubicima, a prema posljednjim podacima dug GRAS-a iznosi blizu 120 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije