Muzur: Početkom novembra su ukinute redukcije vode i smanjen je broj kvarova

E. H.
Muzur: Početkom novembra su ukinute redukcije vode i smanjen je broj kvarova
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i v. d. direktorice KJKP Vodovod i kanalizacija Azra Muzur predstavili su danas aktuelnu situaciju vodosnabdijevanja u KS-u, s posebnim osvrtom na obavljene radove u prethodnom periodu.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković na konferenciji za novinare o aktuelnoj situaciji o vodosnabdijevanju u KS-u je kazao da je nakon promjene menadžmenta KJKP ViK, Skupština ovoga preduzeća vodila određene procese.

"Nakon mjesec dana dostavili smo materijal koji govori o efektima rada menadžmenta. Nakon svih potpuno nelogičnih događaja kada je riječ o političkim dešavanjima u KS-u, mozemo izmjeriti rezultate. Tražili smo da se otklanjaju kvarovi, isključuju nelegalni potrošači i poveća naplata. Mi kao Vlada KS-a smo prezadovoljni učinjenim u mjesec dana, iako to nije ni blizu procesa koji želimo raditi do kraja. Kvarove otklanjamo svakodnevno, ljudi su stalno na terenu, skoro je pri kraju otklonjanje svih kvarova, te bi do kraja sedmice trebale biti završene popravke svih starih kvarova", rekao je Konaković.

Prema njegovim riječima, u novembru je ostvarena zarada od četiri miliona i 300 hiljada KM, što je povećanje od 15 posto i to za 600 hiljada KM. Nema redukcija vode, osim u nekim dosta malim zonama s tehničkim problemima. S druge strane ista količina vode je u sistemu, a mi mislimo da je stručno upravljanje sistemom dovelo do ukidanja redukcija. Čini mi se da je broj dnevnih kvarova smanjen za desetine i prezadovoljni smo rješavanjem dosadašnjih problema i funkcioniranjem sistema u posljednjih mjesec dana. Daleko od toga da se hvalimo određenim procesima koji su obavljeni, jer nam tek slijede glavni procesi kao što je implementacija kredita EBRD- a i smatramo da je ViK pokrenuo promjene za razliku od posljednjjh deset godina", istaknuo je premijer KS-a.

Kantonalni ministar komunalne privrede Senad Hasanspahić  je rekao kako je Vlada KS-a izvršila dosta mjera od onih osam koje je predvidjela, čime su, kako je naglasio, isključene i dnevne, a većinom i noćne redukcije vode.

"Napominjem da je u rebalansu budžeta izdvojeno deset miliona KM i da je važno dobro uraditi građevinsku sezonu na proljeće, a pravi ispit će biti ljetni period kada je hidrološka situacija najlošija zbog suše.

V. d. direktorice sarajevskog Vodovoda Azra Muzur je istaknula da je u posljednjih mjesec dana popravljeno blizu 740 kvarova i da se već radi na pripremama za narednu godinu.  
 
"Već početkom novembra su ukinute sve redukcije vode, osim u onim dijelovima gdje je tehnički nemoguće snabdijevati visoke zgrade pa imaju redukcije od 00 do 5 sati tokom noći zbog punjenja rezervoara. Mi smo boljim upravljanjem sistemom s 2.800 litara u sekundi smanjili sve redukcije, za razliku od prošle godine kada su bile aktivne redukcije i kada smo imali 3.100 litara i sekundi. Nadamo se da ćemo u narednom periodu napraviti još bolju organizaciju preduzeća. Naši radnici su radili svaki dan u sedmici do kasnih sati, popravljali kvarove, smirili mrežu i sada ćemo im dopustiti maksimalan odmor kao nagradu za njihov trud", pojasnila je direktorica Muzur te dodala kako se u narednom periodu ulazi u monitoring, odnosno u uspotavljanje mjernih mjesta na mreži kako bi se tačno znalo koliko vode bude izgubljemo.
 
"To će nas u konačnici dovesti do rekonstrukcije vode. Do sada neki pokazatelji govore da su gubici oko 75 posto, ali mislim da će nakon popravki to biti znatno manje", kazala je.
 
"Nadamo se da bez obzira na zimu nećemo imati probleme kao prošle godine, a oprema je nabavljena za sve radnike, onaj osnovni materijal, te za sljedeću godinu planiramo nabavku bagera i kamiona. Također, važno je napomenuti da je kanalizacioni sistem u velikom problemu, posebno u rubnim dijelovima kantona, gdje problem pravi bespravno napravljena kanalizaciona mreža. Pored tog, drugi je problem javnog sistema koji bi trebao biti separatni sistem, te je potrebno raditi rekonstrukciju velikog dijela sistema, ali sada se fokusiramo na vodovodnu mrežu, ali i taj problem nije ništa manji te nas i njegovo rješavanje čeka..." zaključila je Azra Muzur.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije