Konaković i Brčić: Novalić nije imao ustavno pravo, SDA je kao ranjeni lav

N. Ka.
Konaković i Brčić: Novalić nije imao ustavno pravo, SDA je kao ranjeni lav
Foto: Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Predsjedavajući Kantonalne skupštine u Sarajevu Elmedin Konaković i kantonalna ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić danas su održali vanrednu press konferenciju  povodom podnesene apelacije premijera Federacije Fadila Novalića Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Nacrta budžeta KS.

Konaković: Evo kako izgleda kad SDA gubi vlast

"Povod je dokument koji smo dobili danas, apelacija premijera Novalića. Iz budžeta se vrši isplata svega, ima samo jedan razloga za ovo, a to je što SDA nije više u vlasti. Hoću da kažem, jednu poruku da pošaljem kao predsjedavajući Skupštine - ovo su neljudski potezi, ako ste spremni samo zbog toga što niste dio vlasti da povučete budžet to nije ljudski", rekao je Konaković na početku.

"Premijer Novalić", nastavio je Konaković, "poziva se na procjenu da li je bilo hitnog karaktera ili da li je bilo potrebe za hitnu sjednicu. Druga lažna činjenica jeste status UNSA, koji je zbog prelaska na trezorsko poslovanje u potpunosti zaustavljen u funkcionisanju, sve dok se ne usvoji budžet."

Naravno da ćemo odgovoriti ozbiljno, dodao je Konaković, jer su dobili dokument od Ustavnog suda, a "morali smo i ljudski reagovati":

"Želim da poručim svima da ne podliježu političkim pritiscima i ne štite direktore koji nisu to zaslužili, poručujem im da rade odgovorno svoje poslove. Promjena i smjena će sigurno biti, ne bih volio da ulazimo u polemike sa predstavnicima sindikata da ostavimo neke direktore."

"Novalić nije imao ustavno pravo da podnese ovakvu apelaciju. Lično me iznenađuje ovakvo postupanje, zabrinjava me šteta koja može proizaći iz ovoga. Ne vidimo mogućnosti za pozitivan ishod ove apelacije. Još me iznenađuje da je u samom zahtjevu navedeno da bi donošenje budžeta donijelo nesagledivu štetu, a nije obrazloženo o čemu govore", rekla je ministrica Brčić.

"Mi danas imamo kolegij na kojem se raspravlja o amandmanima, i onima koje su poslali i SDA zatupnici. Ovakvo njihovo ponašanje pokazuje samo da je to pad i da je to jedan ranjeni lav. Ako SDA zastupnici sutra napuste sjednicu odbit ćemo im od paušala u skladu sa propisima", rekao je Konaković, te dodao da to neće utjecati na njihov dalji rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije