Konačna odluka o Hastahani - građani najavili prisustvo na sjednici OV

Radiosarajevo.ba
Konačna odluka o Hastahani - građani najavili prisustvo na sjednici OV
Foto: Admir Kuburović / Park Hastahana

Danas će biti održana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo na kojoj će se razmatrati Prijedlog odluke o usvajanju i provođenju izmjena i dopuna Regulacionog plana za Park 'Prof. dr. Nijaz Duraković' poznatiji kao Hastahana.

Tri projekta koja će odrediti budućnost Sarajeva - urbanizacija ili urbicid? 

Prisustvo sjednici čiji je početak zakazan u 10 sati su najavili građani koji se protive predloženim izmjenama i dopunama regulacionog plana. Njihov zahtijev je da se Park očisti i hortikultureno uredi. Tvrde da je lokalna vlast odbacila sve njihove sugestije jer ih je ocijenila kao neutemeljenim.

Damir Filipović o Hastahani: Ne smiju se ispunjavati želje centara moći

Postoje građani koji smatraju da će provedbom ovog regulacionog plana se poboljšati kvalitet života u ovom dijelu Sarajeva. Oni podržavaju namjeru da se ispod površine Parka napravi parking za koji misle da će doprinijeti rješenju problema saobraćaja u mirovanju.

Lokalna vlast koja je predstavila javnosti projekat regulacionog plana tvrdi da će Park biti puno ljepši nego što je sada. Osim podzemnog parkinga, predstavljenim projektom je planirano da većina prostora bude zelena površina, ali i da se izgradi manji objekat.

Na nekoliko javnih rasprava građani nisu uspjeli postići dogovor o ovom projektu. Posljednja javna rasprava održana krajem maja ove godine je bila na rubu incidenta. Na toj kao i na prethodnim javnim raspravama se pokazala velika podijeljenost građana Mjesne zajednice Marijin-Dvor.

Podršku ovom regulacionom planu su dali skoro svi vijećnici osim onih iz Naše stranke, Benjamina Isovića, Feđe Isovića i Denisa Challengera iz Socijaldemokratske partije. Oni koji se protive ovom regulacionom planu su održali nekoliko protesta. Podršku su im dale brojne javne ličnosti - profesori, muzičari, filmski radnici i drugi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije