Komesar MUP-a KS-a: Nećemo koristiti silu da razbijemo proteste boraca

S. H.
Komesar MUP-a KS-a: Nećemo koristiti silu da razbijemo proteste boraca
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo osiguravaju proteste demobiliziranih boraca koji već satima drže blokirane saobraćajnice na ulazu u Sarajevo.

Komesar MUP-a KS-a Mevludin Halilović rekao je za Radiosarajevo.ba kako nemaju namjeru koristiti silu da razbiju demonstracije, ali da rade svoj posao koliko mogu.

Halilović nam je rekao kako sa borcima koji protestiraju na Vogošćanskoj petlji i Ivan-sedlu još niko nije razgovarao, te kako se oni nadaju da će doći do dijaloga kako bi se riješilo pitanje i odblokirala saobraćajnica.

Pripadnici MUP-a KS-a ne znaju ko je organizator protesta koji su se proširili po cijeloj BiH. 

Građanima koji su već satima blokirani u kolonama automobila na Vogošćanskoj petlji i Ivan-sedlu pomažu pripadnici MUP-a KS-a.

Naime, pripadnici MUP-a službenim automobilima prevoze promrzle majke i djecu iz automobila koji su zaglavili u kolonama. 

Halilović nam je potvrdio da su za sada imali brojnih pozitivnih primjera saradnje između građana i policije na dionicama koje pokrivaju.

Vozači na blokiranim saobraćajnicama gotovo od početka protesta upozoravaju kako se u automobilima nalaze djeca i kako im ponestaje hrane i vode.

Halilović je za naš portal govorio kako će pripadnici MUP-a reagirati prema zakonskim ovlastima kada se za njih ispune uslovi.

Na nivou Federalne uprave policije formiran je štab, potvrdio nam je komesar MUP-a KS-a, koji je krenuo na sastanak kako bi se dogovorile daljnje mjere praćenja protesta boraca.

Podsjećamo, širom Bosne i Hercegovine odvijaju se protesti demobiliziranih boraca Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća odbrane.

Zbog protesta boraca još uvijek je u prekidu odvijanje saobraćaja na raskrsnici magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše, na dionici M-17 Žepče-Zenica (u mjestu Donja Golubinja), na planinskom prevoju Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic) i na petljama Šićki brod (Tuzla) i Blatuša (Zenica), kao i na Vogošćanskoj petlji (Sarajevo).

Na prevoju Ivan borci su stablom blokirali saobraćaj, a protesti su još i u Jablanici, Jajcu itd. Ranije danas borci su blokirali cestu koja vodi prema graničnom prijelazu Bijača -Nova sela, između Hrvatske i BiH, u Ljubuškom, a nakratko su blokirali saobraćajnicu i u Čapljini.

Pripadnici MUP-ova osiguravaju proteste demobiliziranih boraca koji su najavili da će ostati do ispunjenja zahtjeva koje upućuju Parlamentu Federacije BiH, odnosno traže ukidanje boračkih organizacija kojih ima 1.600, utvrđivanje boračkog dodatka te uspostavi tačnog boračkog registra. U toku su pregovori boraca sa policijom.

Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je apel nezadovoljnim borcima i radnicima da probleme i opravdane zahtjeve koje imaju, rješavaju sa i u institucijama sistema koje su im uzrokovale probleme zbog kojih je njihov status neriješen. 

Iz Udruženja poslodavaca FBiH pozivaju obespravljene borce i radnike da svoje opravdane proteste organiziraju na način da blokiraju rad institucija koje su im onemogućile ostvarivanje njihovih zakonima zagarantiranih pravaa ne javnih saobraćajnica

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije