Kristić, Konaković, Stojanović i Handžić: "Sila ne može, silom ne može"

N. Ka.
Kristić, Konaković, Stojanović i Handžić: "Sila ne može, silom ne može"
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sa pressa u Sarajevu

Danas je u Sarajevu održana konferencija za medije na kojoj su govorili predsjedavajuća
Skupštine Kantona Sarajevo (SKS) Danijela Kristić i članovi Kolegija SKS.

Kristić je, podsjetimo, zamijenila Konakovića na mjestu predsjedavajućegh Skupštine, a danas, na početku pressa, referirala se na sjednicu na kojoj je na ovu poziciju izabran Mirza Čelik (SDA).

"Prema Ustavu FBiH, prosta većina nije mogla imenovati predsjedavajućeg. Jutros sam sazvala Klub Hrvata, gdje smo povukli pitanje vitalnog nacionalnog interesa", kazala je Kristić.

Prema njenim riječima, Čelik je jutros pokušao nasilno uzeti pečat iz kabineta predsjedavajućeg.

Elmedin Konaković je na pressu kazao da je današnja poruka iz Sarajeva sramotna.

"Poruka je poslana da se silom može sve. Današnja operacija vođena je iz KCUS-A. Mi kažemo da se silom ne može sve i nismo se borili za ovakvu državu", rekao je on.

Konaković kaže da je farsa oko imenovanja Čelika konačno završena, te da ako je iko smatrao da je održana Skupština legalna, danas je sve pokazano da nije.

"Mirza Čelik je legitiman predstavnik Bošnjaka, on ide u rukovodstvo, ali ne može biti predsjedavajući. Što će se desiti na sjednici 16. januara kada će on, ponavljam, biti imenovan u rukovodstvo", rekao je Konaković.

On je kazao i da pečat niko nije uzeo, da je on tu, a da se ne davanjem pečata štite procedure.

"Na satnoj osnovi stižu prijetnje. Mi se protiv takvih borimo i želimo da pokažemo građanima da se ne smiju plašiti ovakvih. Ovo su primjeri na kojima izlaze sve nelogičnosti ovog sistema. Ako bude bilo kakvih posljedica za sve ću odgovarati, a ako bude krivice njihove sve će, Boga mi, odgovarati", poručio je Konaković i dodao:

"Zamislite kakva bi šteta nastala da smo tim ljudima dali pečat?"

"još jednom pitam [Željku] Komšića, da li je moguće da je učesnik ovakvih procedura? Da li je moguće, [Mario] Nenadiću, budući premijeru da šutiš na ovo sve", zaključio je on.

Vibor Handžić je kazao da smo svjedoci pokušaja uspostavljanja anarhije i kršenja ustavnih odredbi.

"Oni šalju poruku da se većina prema manjini može ophoditi kako hoće. Žao mi je što se ovo dešava u glavnom gradu naše zemlje. Bojim se da ovo pitanje prevazilazi KS, jer ovo je pokazatelj jednog principa kršenja propisa. Apsolutno niko ne spori da postoji jedna nova parlamentarna većina, ali bojim se da ako im dozvolimo da se ovako krše propisi, onda će doći do rušenja sistema", zaključio je Handžić.

Igor Stojanović je pozvao zastupnike stranaka koje čine većinu da dođu sutra na Skupštinu i da usvoje važne akte za sve građane.

"Ako je ovo politika siledžijstva koja treba da pokaže Čoviću i Dodiku kako da se poštuje ova zemlja, onda ne čudi kako ova zemlja ne može naprijed. Visoki predstavnik je 2002. godine nametnuo pravilo koje sprječava preglasavanje jednog naroda, upravo da bi spriječio ovakve procedure. Ne vidim šta je sporno, dođete na sjednicu i izglasate. Ako želite silu ne može, sila u Sarajevu nikada nije prolazila", zaključio je Stevanović.

"Ovo nisu poslušni i prepadnuti ljudi. Mi smo i nastali zato da se borimo protiv ovakvih stvari. "Od kako sam izašao iz SDA imam 12 krivičnih prijava. To je zato što Sebija Izetbegović i Osmica [Osman Mehmedagić] kontrolišu Tužilaštvo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije