Nedžad Koldžo o projektima u ovoj godini i planovima za narednu

Radiosarajevo.ba
Nedžad Koldžo o projektima u ovoj godini i planovima za narednu
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Novogodišnji press Općine Novo Sarajevo

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sumirao je godinu koja je na izmaku. Kapitalni projekti, društveno odgovorno ponašanje, razvoj općine samo su neke od stvari zbog kojih je kako je kazao načelnik Koldžo ponosan što je na čelu ovakve ustanove.

"U 2019. godini koja je uskoro iza nas, provodili smo aktivnosti na završetku kapitalnih višegodišnjih projekata, od kojih izdvajamo samo neke: završena je izgradnja Mjesne zajednica i ambulante u naselju Hrasno Brdo, otvorena je Dječija kuća, u funkciju je stavljena streljana u Sportskoj dvorani, izgrađeno još jedno tematsko igralište za djecu u ulici Envera Šehovića, kao i moderni park kod Međunarodnog centra za djecu i omladinu. Okončani su brojni projekti u cilju poboljašanja stanja u oblasti komunalne i saobraćajne infrastrukture i zaštite okoliš", kazao je Koldžo.

Općina Novo Sarajevo je inicirala izgradnju kružnog toka na jednoj od najfrekventnijih raskrsnica na spoju Hamdije Čemerlića - Put života i potpisan je Sporazum o izgradnji, kazao je Načelnik.

"Potpisan je i Ugovor za izradu projektne dokumentacije za objekat JU OŠ Pofalići. Zbog starosti i dotrajalosti postojećeg objekta(izgrađenog još 1948. godine), predviđena je izgradnja novog školskog objekta u ulici Zahira Panjete u blizini sportskog igrališta", istaknuo je Koldžo.

Općina je realizirala i sada već tradicionalne projekte koji ostvaruju društvene ciljeve, a nijenjeni su svim generacijama iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, podrške mladima, zaštite okoliša, podrške za djecu sa poteškoćama u razvoju, te iz oblasti boračko invalidske zaštite.

Koldžo je istaknuo realizaciju programa aktivne politike zapošljavanja, čime pomažu nezaposlenim da kroz finansijsku podršku i edukaciju dođu do ostvarenja svojih ideja, te stvaranja novih radnih mjesta.

"Budžet za 2020. godinu planiran je u iznosu od 31 milion i 100 hiljada maraka, od čega na kapitalni budžet odnosi oko 15 miliona i 180 hiljada KM. Na programe socijalne zaštite u Budžetu je planirano oko milion ipo KM, za obrazovanje 964 hiljade KM, dok je za zaštitu životne sredine predviđeno oko milion i 470 hiljada, a za rekreaciju, kulturu i religiju oko dva miliona i 600 hiljada maraka", rekao je Koldžo.

Naredna godina bit će radna za općinsku administraciju, a Koldžo je izdvojio samo neke projekte, a to su: izgradnja trećeg tematskog parka u ulici Envera Šehovića, kao i kaskadnog igrališta u ulici Varaždinska, završetak radova na igradnji trećeg Centra za zdravo starenje u naselju Čengić Vila.

"Jedan od strateških općinskih projekata je i izgradnja sportskog kompleksa Velešići, na prostoru nekadašnjeg strelišta. Općina je već nekoliko godina tražila povrat imovine na tom prostoru, kojim trenutno raspolaže Ministarstvo odbrane BiH. Prva faza realizacije podrazumijeva izradu projektne dokumentacije će početi po preuzimanju navedenog prostora", rekao je on i dodao:

"Napravit ćemo je respektabilan sportsko rekreativni centar gdje će se moći i planirati zelena učionica, odnosno osim sportsko rekreativni i edukativni sadržaji".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije