Ko su novi ministri u Vladi KS-a: Biografije izabranih zvaničnika (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Ko su novi ministri u Vladi KS-a: Biografije izabranih zvaničnika (FOTO)
/ Mario Nenadić, ministar pravde i uprave. Foto: SBB

Na današnjoj Skupštini Kantona Sarajevo imenovano je pet novih ministrica i ministara. Svi su članovi Saveza za bolju budućnost (SBB) i zamijenili su ministre iz Demokratske fronte (DF).

Kako je izglasano, novi ministar za unutrašnje poslove je Ismir Jusko, dok će na čelu Ministarstva za kulturu i sport biti Mirvad Kurić.

Mario Nenadić vodit će Ministarstvo za pravdu i upravu, a Amela Dautbegović Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice. Također, na čelo Ministarstva za zdravstvo došla je Zilha Ademaj.

Ismir Jusko Švabo (unutrašnji poslovi)

Ismir Jusko Švabo, rođen je 1971. godine u njemačkom gradu Zutlinngenu (zbog toga i nadimak Švabo). Magistrirao je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, a pohađa doktorski studij.

Godinama je radio u Ministarstvu za unutrašnje poslove BiH, a bio je i pomoćnik komandanta Specijalne jedinice. Bio je i instruktor taktike specijalnih dejstava, antiterorističke borbe, bliske zaštite VIP ličnosti, specijalne i opće fizičke pripreme pripadnika Specijalne jedinice MUP-a BiH. Branilac je Grada Sarajeva i BiH od početka agresije na našu zemlju, a ministar za unutrašnje poslove BiH ga je za hrabrost i požrtvovanje odlikovao „Pištoljem s posvetom“. Jusko je bio zaposlenik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, gdje je obavljao dužnost šefa Tima za antiterorizam, a obavljao je i visoke dužnosti u Ministarstvu za sigurnost BiH.

Kao vijećnik u Općinskom Vijeću Centar Sarajevo, osnovao je komisiju Za prevenciju maloljetničke delinkvencije i ovisnosti.

Dugogodišnji je sportista i majstor je karatea 5. dan, te Jiu Jitsua 4. dan.

Mirvad Kurić (kultura i sport)

Mirvad Kurić rođen je u Sarajevu, 17. augusta 1972. Ovaj bh. glumac vršilac je dužnosti umjetničkog direktora Drame Narodnog pozorišta u Sarajevu. Od 2001. godine stalni je član ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo. Ostvario je značajne pozorišne uloge, za koje je dobio brojne domaće i internacionalne nagrade u konkurencijama za najboljeg glumca. Sudjelovao je u filmskim ostvarenjima Remake, Nafaka, Sevdah za Karima, Na putu...

Brojni građani i dalje ga zovu Rile, po imenu lika kojeg je glumio u TV seriji Viza za budućnost.

Zilha Ademaj (zdravstvo)

Zilha Ademaj je rođena 1956. u Prozor-Rami. Radi kao rukovoditeljica Službe za ekonomiju i planiranje u Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Prije toga, godinama je obavljala brojne funkcije na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu (UKCS), poput pozicije direktorice stručnih službi nemedicinskih poslova i samostalne stručne saradnice za planiranje i analizu UKCS-a. U kratkom periodu tokom 2012. godine, Ademaj je bila ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a.

Amela Dautbegović (rad, socijalna politika, raseljena lica i izbjeglice)

Amela Dautbegović diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Radila je u državnim organima uprave i institucijama na različitim nivoima, kao i u advokatskoj kancelariji. Bila je stručna saradnica u Općini Stari Grad, a obavljala je i dužnost kantonalne inspektorice rada u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u Vladi KS-a. Od 2010. godine radila je u Ministarstvu za sigurnost BiH; na dužnosti pomoćnice direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH nalazi se od augusta 2014. godine.

Mario Nenadić (pravda i uprava)

Kao diplomirani pravnik, Nenadić je gotovo tri decenije radnog iskustva proveo radeći administrativne, koordinacijske i menadžerske poslove. Dužnost pomoćnika ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH obavlja od 2000. godine. Bio je i na funkcijama u Ministarstvu za izbjeglice i socijalnu politiku R/FBiH te Ministarstvu za civilne poslove i komunikacije BiH.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije