Sarajevo: Ko ne dostavi potvrdu o vlasništvu stana očekuje ga kazna i do 2000 KM

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Ko ne dostavi potvrdu o vlasništvu stana očekuje ga kazna i do 2000 KM
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Krovovi Sarajeva
Ministarstvo prostornog uređenja, zaštite i okoliša informisalo je stanovnike stambenih zgrada u Sarajevu, javnim porukama na oglasnim tablama, da upravniku zgrade dostave dokaze o vlasništvu nad stanom.

Rok za dostavljanje dokaza, po Zakonu o upravljanju zajedničkim dijelovima zgarade je do kraja 2018. godine, a u slučaju da to ne učine, stanarima prijeti i novčana kazna u iznosu od 200 do 2.000 KM.

Ministarstvo je ovo obavještenje izdalo 13. novembra 2018. godine, a predsjednik Udruženja upravitelja kaže da se za potvrdu vlasništva može iskoristi ZK izvadak, ugovor o kupoprodaji, naslijedstvu, ili bilo koji drugi dokument koji potvrđuje vlasništvo.

"Ministarstvo je donijelo taj akt i naložilo svim stanarima da dostave dokaz o vlasništvu do kraja godine. Lično mislim da je to dobar potez ministarstva zbog toga što svi upravitelji imaju jako lošu bazu podataka. Mnogo je onih koji su umrli, a ne zna se ko je naslijedio stan, ima i prodatih stanova i podaci koje imamo su nepotpuni", kaže Eldin Fakić, predsjednik Udruženje upravitelja stambeno-poslovnih zgrada Federacije BiH, za Radiosarajevo.ba.

Fakić dodaje da se podaci mogu dostaviti do kraja godine, a građani podatke mogu dostaviti i putem pošte, maila, lično ili na bilo koji drugi način.

"Mora se istaći da se ovo odnosi prije svega za vlasnike koji ranije nisu dostavili dokaz o vlasništvu. Dakle, potvrdu o tome ko je vlasnik stana i broj dokumenta o vlasništvu", naglašava Fakić i ističe da oni koji su to ranije uradili nemaju potrebe opet dostavljati dokaze.

Mišljenja je kako je ovo izuzetno važno, prije svega kako bi se upravljanje zgradom moglo lakše obavljati i kako bi poslovi održavanja zgrade bili jednostavniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije