Klinika za neurohirurgiju na KCUS-u nabavlja C - luk aparat

Radiosarajevo.ba
Klinika za neurohirurgiju na KCUS-u nabavlja C - luk aparat
Na Klinici za neurohirurgiju KCUS tokom protekle godine urađeno je 900 operativnih zahvata, te više od 8.000 ambulantih pregleda. Liste čekanja ne postoje, a operacije se svakodnevno rade u dvije operativne sale.

Znatno je smanjen boravak bolesnika u bolnici, a većina pacijenata dolaze sa urađenom preoperativnom pripremom. U slučaju da nema komplikacija, pacijenti se puštaju na kućno liječenje dan ili dva nakon urađene operacije.

„Naši timovi rade najkompleksnije operacije iz svih oblasti neurohirurgije. Radimo sve vrste neurohirurških zahvata, koji se rade u zemljama okruženja. Vrlo je mali broj usluga koje trenutno nismo u mogućnosti pružiti. Imamo veliki broj bolesnika iz zemalja okruženja, kao i iz RS-a, koji žele da budu operisani na našoj Klinici. Mjesečno se u prosjeku uradi od 75 do 90 operacija“, kazali su na Neurohirurgiji KCUS.

Trenutno je u proceduri nabavka novog C - luk aparata s mogućnošću rekonstrukcije u tri dimenzije. Zahvaljujući ovom aparatu proširit će se usluge iz oblasti spinalne hirurgije, te znatno poboljšati kvaliteta zdravstvenih usluga bolesnicima.

„Procedura bi trebala biti okončana u narednih nekoliko mjeseci. Riječ je o aparatu najnovije tehnologije, čime će se olakšati rad hirurga. Raduje nas da je novi menadžment prepoznao potrebu strateškog obnavljanja opreme, jer stručnost mora biti praćena i adekvatnom opremom za rad, kako bismo dali najbolje rezulate“, istakli su neurohirurzi KCUS-a.

Posebno su ponosni na odličnu saradnju sa kolegama iz KCUS-a i ostalih kliničkih centara, a nedavno je osnovan i Konzilij za tretiranje cerebrovaskularnih oboljenja.

„U KCUS-u smo ponovo uveli neoperativni endovaskularni tretman, za tretiranje cerebrovaskularnih malformacija. Ove programe timski radimo sa kolegama iz Slovenije. Timovi broje po dva neurohirurga i dva radiologa, što je veoma korisno u smislu usavršavanja i razmjene iskustava. Kontinuirana edukacija radi se svakodnevno“, kazali su.

Novitet na Klinici za neurohirurgiju KCUS-a je i ugradnja baklofenskih pumpi.

„Riječ je o savremenom pristupu terapiji u liječenju spazma mišića kod bolesnika. Ovakav vid terapije obezbjeđuje stalni nivo lijeka u cerebrospinalnoj tečnosti i bolje efekte, bez značajnih oscilacija. Koriste se manje doze lijeka, uz izbjegavanje sistemskih nuspojava“, naveli su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije