Sutra počinju isključenja dužnika, količine vode s Tilave nisu dovoljne

E. H.
Sutra počinju isključenja dužnika, količine vode s Tilave nisu dovoljne
Kako je i najavljeno prethodne sedmice, KJKP Vodovod i kanalizacija sutra će početi aktivnosti isključenja potrošača iz sistema vodosnabdijevanja, zbog neplaćanja računa za utrošenu vodu i odvodnju.

Potrošači vode koja se doprema iz ovog preduzeća obaviješteni su 23. oktobra da mogu zaključiti ugovore o plaćanju duga pod povoljnijim uvjetima te je tokom oktobra dostavljeno 33.731 opomena pred tužbu zbog dugova, navode iz KJKP ViK-a, najavljujući da će sutra početi akcija isključenja svih dužnika.

"Vodosnabdijevanje naših potrošača u posljednjih deset dana je u stalnom poboljšanju, a razlog za ovakvu situaciju je bolje upravljanje sistemom, intenzivne popravke kvarova i blagi porast nivoa podzemne akumulacije Sarajevskog polja, što se osjeti i na izdašpnosti izvorišta", istaknuli su iz KJKP ViK za Radiosarajevo.ba, pojašnjavajući kako će i isključivanje dužnika dodatno doprinijeti stabilizaciji cijelog sistema.

Posebno ističu da će u ovoj akciji biti uključena i sva kantonalna preduzeća koja imaju dugovanje za vodu i odvodnju, te da će nakon opomena svima njima biti isključeno napajanje vodom. Akcenat će, ističu, biti stavljen na isključivanje pravnih lica, jer njihova dugovanja iznose 7.960.644,89 KM.

vodovod_voda_rsa03.JPG - undefined

ViK: I dalje dužnicima nudimo dogovor, kako bi spriječili zaplijenu imovine

No, kako bi izašli u susret svim građanima i pravnim licima koji imaju dugovanja iz ovog preduzeća i dalje napominju da se potrošači i dalje mogu javiti kako bi zaključili sporazume o odgođenom plaćanju. To je potrebno da urade kako ne bi bili isključeni iz sistema vodosnabdijevanja i kako bi spriječili eventualnu zaplijenu imovine zbog duga.

"Građani trebaju doći u Centar za potrošače ili na blagajnu KJKP Vodovod i kanalizacija i platiti iznos po presudi, troškove spora i zatezne kamate. Odmah po uplati ovog iznosa, preduzeće će obavijestiti Općinski sud u Sarajevu da se obustavlja sudski postupak. Na taj način neće doći do pljenidbe imovine dužnika", dodaju iz ViK-a.

Ranije su pojasnili i to kako isključenje najvećih dužnika neće raditi prema visini duga, nego prema lokalitetu, kako bi povećali broj isključenih dužnika i izbjegli troškove transporta s jednog na drugi kraj grada. Tako će prvi na udaru biti dužnici s područja općina Centar i Stari Grad, te se planira isključenje 55 dužnika za samo osam dana.

KJKP ViK  - undefined

Kredit EBRD-a kao spas za vodovodni sistem KS-a

Kada je riječ o ostalim aktivnostima koje bi trebale poboljšati sistem vodosnabdijevanja u Sarajevu, kao najvažnije iz ovog preduzeća ističu kredit Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji je nedavno odobren u Parlamentu FBiH i saradnju s istim preduzećem u Istočnom Sarajevu.

"Aktivnosti u vezi s kreditom EBRD-a su u završnoj fazi. U ViK neće pristizati svjež novac, to su novčana sredstva koja će se isplaćivati po ispostavljenim fakturama nakon izvršenih radova i to putem računa EBRD-a. Također, važno je da u naš sistem stižu i ugovorene količine vode s Tilave, odakle se trenutno isporučuje 35 litara u sekundi. To su zaista male količine u odnosu na naše ukupne potrebe, ali pomažu za određena naselja kao što su Hrasno i Donji Kotorac", zaključuju iz ViK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije