KJKP Rad spreman za pahulje: Na raspolaganju 4,6 hiljada tona posipnog materijala

J. Ć.
KJKP Rad spreman za pahulje: Na raspolaganju 4,6 hiljada tona posipnog materijala
Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine ovih dana nam stižu sniježne padavine.

Za održavanje gradskih saobraćajnica i ove godine zadužena je Zimska služba Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća Rad, a kako za portal Radiosarajevo.ba govori Mirza Ramić glasnogovornik ovog javnog preduzeća, sve je spremno za zimu. 

"Kada je u pitanju sama zimska služba, ona kreće s radom i pripremama po završetku prethodne zimske službe, gdje se provjeravaju određeni rotacioni, hidraulički i mehanički dijelovi", kaže naš sagovornik.

Ramić ističe i da se planira pripremanje posipnog materijala koji je dopremljen u skladište ovog preduzeća.

"Nabavljeno je tri hiljade tona industrijske soli, 1.500 tona frakcije i stotinu tona kalcijum hlorida koji se koristi za mokri postupak, a kako bi spriječio nastanak poledice na temperaturama nižim od -25 stepeni", pojašnjava nam Ramić.

Prema njegovim riječima, KJKP Rad ima potpisane ugovore za održavanje ulica sa četiri gradske općine i sa Direkcijom za ceste na održavanju ulica na području četiri gradske općine. 

Ovo preduzeće vrši i odvoz otpada na području cijelog kantona Sarajevo i u zimskom i u ljetnom periodu, govori Ramić.

"S obzirom na to da su najavljene padavine, za vikend, svakako pratimo vremensku prognozu i reagirat ćemo u skladu sa situacijom koja bude nastala. Raspolažemo sa 56 vozila koji će biti na terenu", 

Napomenuo je i to da se snijeg čisti kao i svake godine prema prioritetima koji određuju investitori.

"U ovom slučaju to su Direkcije za ceste, odnosno četiri gradske općine. Dakle, dok snijeg pada čisti se prvi prioritet, ulice drugog prioriteta čiste se 24 sata, dok ulice trećeg prioriteta 48 sati po prestanku padavina te četvrtog 72 sata po prestanku padavina", podsjetio je Mirza Ramić, glasnogovornik ovog javnog preduzeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije