KJKP Rad: Leda ima po cijelom gradu, najkritičnija su padinska naselja

Radiosarajevo.ba
KJKP Rad: Leda ima po cijelom gradu, najkritičnija su padinska naselja

Glavni grad Bosne i Hercegovine jutros je okovan ledom. Kako je saopćeno iz BIHAMK-a, zbog izrazito niskih temperatura moguća je mjestimična poledica, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima. Ekipe putnih službi vrše posipanje, ali zbog niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala.

Stanje na putevima: Oprez zbog poledice

Led osim vozačima, probleme stvara i pješacima, koji strahuju i s velikim oprezom se kreću ulicom. Zimska služba Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća Rad, od ranih jutarnjih sati čini sve kako bi se stanje koliko-toliko dovelo u normalu, te kako bi građanima omogućili sigurnije kretanje.

Prognoza do kraja januara: Bez padavina! 

Kako je za portal Radiosarajevo.ba kazao glasnogovornik KJKP Rad Ahmed Đipa, zimska služba ovog poduzeća aktivna je već nekoliko dana, a posljednja 24 sata evidentiran je veliki pad temperature zraka zbog čega industrijska sol slabije djeluje.

"Aktivnosti zimske službe su uglavnom usmjerene na sprječavanje poledice, a danas imamo 20 specijalnih vozila na terenu i 90 radnika koji ručno čiste poledicu. Izvršeno je posipanje svih saobraćajnica koje su u nadležnosti zimske službe poduzeća Rad, osim onih gdje postoje problemi u obliku parkiranih vozila. Još jednom napominjem da sol slabije djeluje u ovim uvjetima, ali i pored višekratnog posipanja, ponegdje - naročito u padinskim dijelovima grada, može doći do teškoća u vidu odvijanja saobraćaja", rekao je Đipa.

Najniža temperatura u BiH, ovoga jutra izmjerena je na Kupresu, -20 stepeni, dok su čak i u južnijim krajevima (Mostaru i Neumu), izmjerena -3 stepena.

"Temperature od -10 stepeni nisu dobre u efikasnosti djelovanja industrijske soli, a ona najbolje djeluje na temperaturi od -7 stepeni. Kao i uvijek, najkritičnija su padinska naselja, kao što su Vratnik i Bistrik, a skoro 40 posto saobraćajnica koje održava zimska služba KJKP Rad se nalazi upravo u tim dijelovima grada. Neki od njih su dosta teški za održavanje, s velikim nagibom i s malom širinom saobraćajnice", dodao je Đipa.

Problemi se, kako je kazao, nerijetko dešavaju i na onim saobraćajnicama gdje se odvija javni prijevoz, a zimska služba poduzeća je učinila ono što može.

Vozačima savjetujemo sigurnu i opreznu vožnju, uz sugestiju za posjedovanje dobrih zimskih guma i lanaca po potrebi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije