KCUS za tek rođene bebe uvodi obavezni pregled kukova i sluha

Radiosarajevo.ba
KCUS za tek rođene bebe uvodi obavezni pregled kukova i sluha
0 / prof. dr. Adnan Kapidžić
U cilju što bolje zdravstvene usluge za najmlađe pacijente menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je donio odluku da od 1. septembra ove godine svako novorođenče izađe iz porodilišta sa urađenim ultrazvukom kukova i pregledanim sluhom.

Ova odluku donijeli su generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica dijagnostičkih disciplina prof. dr. Sandra Vegar – Zubović i šef Klinike za ORL prof. dr. Adnan Kapidžić, kako roditelji ne bi morali privatno tražiti ovu izuzetno bitnu zdravstvenu uslugu.

"Na ovaj način roditeljima je olakšano, jer će se ove usluge pružiti neposredno pred otpust djeteta. Specijalisti ORL i radiologije pružiti će navedenu uslugu u prostoru GAK, a nalaz će biti u otpusnici za dijete", navodi se u saopćenju iz KCUS-a.

Ultrazvučni pregled kukova je dijagnostička metoda pomoću koje se vrši procjena razvijenosti zgloba kuka kako bi se spriječile moguće komplikacije u toku rasta. Smatra se da je najznačajniji uspjeh u liječenju i prevenciji kod urođenog iščašenja kukova upravo rano dijagnosticiranje.

Neonatalni skrining sluha je univerzalni program ranog otkrivanja oštećenja sluha. Testom koji se zasniva na bilježenju otoakustičkih emisija, moguće je već drugog dana po rođenju utvrditi da li beba dobro čuje.

Cilj skrininga je da se oštećenje sluha otkrije na vrijeme, kako bi liječenje započelo što ranije, a dijete u potpunosti dostiglo vršnjake.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije