KCUS nastavlja projekt besplatnih pregleda pacijenata treće životne dobi

N. K.
KCUS nastavlja projekt besplatnih pregleda pacijenata treće životne dobi
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Ambasada NR Kine nastavljaju projekt besplatnih pregleda građana, starijih od 65 godina.

Ove godine pregledi će se raditi za pacijente s područja općina Stari Grad i Novi Grad, a tim povodom u četvrtak je KCUS posjetila i ambasadorica NR Kine Chen Bo sa kojom je generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović održala sastanak.

"Naša želja jeste pomoći osobama treće životne doba, a kroz ovaj projekat koji realizujemo uz pomoć  Ambasada NR Kine, želimo omogućiti starijim osobama preventivne preglede elementarnih laboratorijskih nalaza krvi, krvnog pritiska i oka, a sve zbog prevencije katarakte koja se dešava u trećoj životnoj dobi. Na ovu aktivnost, mi iz KCUS-a, smo se odlučili kako bismo starijim osobama olakšali osnovne preglede, u okviru kojih neće morati čekati u redu niti ovjeravati knjižice", rekla je prof. dr. Sebija Izetbegović.

Besplatni pregledi za građane s područja Općine Novi Grad se održavaju danas, dok će građani s područja Općine Stari Grad biti na programu 16. novembra. 
Chen_Bo_Sebija_Izetbegovic_RSA.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba

NJ.E. ambasadorica NR Kine, gđa.Chen Bo, izrazila je zadovoljstvo saradnjom sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu, naglasivši da se ovim projektom želi ukazati na potrebe osoba treće životne dobi, te im se olakšati korištenje zdravstvenih usluga.

"Starije osobe zahtijevaju posebnu pažnju i brigu društva. Tradicija njege i služenja starijima postoji i u Kini, te je naš cilj  da uradimo nešto humano za naše starije sugrađane. Našu saradnju nastojati ćemo nastaviti i u buduće", istakla je ambasadorica Chen Bo.

Podsjećamo, u okviru ovoga projekta pacijentima će biti urađen internistički pregled, laboratorijske analize, te osnovni oftalmološki pregled sa ciljanom detekcijom katarakte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije