Kazazović: Želimo da stvorimo digitalno zrele škole, uvodimo i elektronski dnevnik

E. H.
Kazazović: Želimo da stvorimo digitalno zrele škole, uvodimo i elektronski dnevnik
"Kao dio kontinuirane informatizacije obrazovanja u Kantonu Sarajevo, od septembra će biti obavezan elektronski dnevnik u osnovnim školama", najavio je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvir Kazazović.

On je to istaknuo tokom godišnje press konferencije na kojoj su predstavljeni rezultati do sada realiziranih projekata ovog ministarstva. Posebno je istaknuto kako su Škole plivanja i skijanja, kao prve u regiji, postale zvanični dio nastavnog plana i programa osnovnih škola u KS-u.

"Donijeli smo blizu 60 podzakonskih akata što je poprilično impresivno, a riječ je o pravilnicima koji uređuju oblast obrazovanja u Kantonu Sarajevo. To smo činili na način da smo uključili sve interesne grupe, što je također značajno. Mnogo toga smo uradili i na infrastrukturi, posebno kada je riječ o novim objektima koje su otvoreni u ovom mandatu, te projektima energetske efikasnosti. Osim toga, imamo dobru saradnju s drugim organizacijama što nam je zaista važno

Naravno najviše smo ponosni na projekt škole skijanja, koji je direktno vezan s djecom, a od aprila ćemo imati i obavezan projekt škole plivanja za svu djecu četvrtih razreda srednjih škola. Planiramo također i osnovnu školu planinarstva, a sve to želimo staviti kao sastavne dijelove našeg plana i programa", istaknuo je ministar Kazazović.

elvir_kazazovic_ministarstvo_obrazovanje_nauka_mladi_ks3.jpg - undefined

Kazazović: Modernizacija obrazovanja primarni cilj ministarstva

Posebno je objasnio i kako ministarstvo provodi modernizaciju obrazovanja u skladu s Europskim standardima, što podrazumijeva visok nivo informatizacije. Razvija se digitalna pismenost nastavnog kadra, kao i njihove digitalne kompetencije, uvedeni su engleski jezik i informatika od prvog razreda osnovne škole, i ove godine predstoji osnovnoškolcima on line upis u srednje škole.

"Posebno je važan i naš cilj informatizacije, odnosno stvaranje digitalno zrelih škola u KS-u. Uradili smo mnogo toga na informatizaciji i učinili jedan veliki korak ka zahtjevima modernog obrazovanja. Tu je posebno važan projekt elektronskog dnevnika, koji bi trebao zaživjeti od naredne školske godine, te e-upis u srednje škole u KS-u", istaknuo je ministar Kazazović.

Iza realiziranih projekata i pokrenutih inicijativa stoji riječ struke. Više od šest hiljada nastavnika (učitelja, nastavnika i profesora) čini 27 aktiva nastavnika i stručnih saradnika uključenih u rad Ministarstva, što podrazumijeva izradu pravilnika, smjernica, stručnog usavršavanja nastavnika i stručnih saradnika. Tako je konsultirana i struka kada se kreirao pravilnik o internoj i eksternoj evaluaciji

"Dakle, prvi put na nivou KS-a se sistemski pristupilo za realiziranje eksterne i interne evaluacije obrazovanja, kako to zakon predviđa. Cilj interne i eksterne evaluacije jeste provjera znanja u cilju sistemskog poboljšanja općeg kvaliteta odgojno-obrazovnog procesa u KS-u. Naročito bi se ovom prilikom osvrnuli na uspješnu saradnju s Vijećem roditelja KS-a, koji su popratili izradu ovog pravilnika, te bih napomenula kako će učenici evaluacijama pristupiti anonimno, te da se ovaj proces koristi za praćenje naših aktivnosti u ovom procesu", kazala je predsjednica Komisije za izradu teksta Pravilnika o internoj i eksternoj evaluaciji Azra Nizić.

elvir_kazazovic_ministarstvo_obrazovanje_nauka_mladi_ks4.jpg - undefined

Škole plivanja i skijanja poseban ponos obrazovnog sistema u KS-u

Ono što su posebno na kraju konferencije istaknuto jesu Škole plivanja i skijanja, na koje su u ministarstvu posebno ponosni, a koje se organiziraju u cilju razvijanja brojnih sposobnosti kod učenika u Kantonu Sarajevo.

"Za nas su ovi projekti jako bitni jer je riječ o našoj djeci i našoj budućnosti. U ovom slučaju obavezu da djecu uči raznim vještinama na sebe je preuzelo resorno ministarstvo. Tako će djeca sa stručnjacima, o trošku ministarstva, imati priliku da uče plivanje, a suština je da unaprijedimo budućnost i zdravlje naših mališana. Dakle, primarno želimo postići sigurnost djece, te da ih naučimo da koriste sve benefite vode. Ovo je zaista važno i jedan od primarnih aspekata samog zdravlja djece", zaključila je koordinatorica projekta Škole plivanja Damira Vranešić Hadžimehmedović.

Danas kod komesara policije Vijeće roditelja je uputilo inicijativu da vidimo koje su to tehničke mogućnosti da se prevaziđe ovaj problem u vezi s dojavama o bombama. Nikada do sada nije eskalirao ovaj problem. Tehnički način je vrlo težak, razgovarao sam i s ministrom MUP-a i jedino neka preventivna djelovanja mogla bi dati rezultate. Tako da vidjet ćemo danas da li postoje neka konkretna rješenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije