Baščaršijska džamija bit će obnovljena do naredne godine

Anadolija
Baščaršijska džamija bit će obnovljena do naredne godine
Reisul-ulema Husein ef. Kavazović jučer je nastavio obilazak projekata koje Islamska zajednica putem Vakufske direkcije realizira u saradnji sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske.

U pratnji reisul-uleme kao kao i tokom prekjučerašnjih posjeta Foči i Čajniču bili Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije te Mirsad Kalajdžić, šef Odjela za standardizaciju pri Upravi za pravne i administrativne poslove.

Tokom jučerašnje posjete reisul-ulema je obišao Baščaršijsku džamiju čiji objekat je u fazi rekonstrukcije, zatim studentski dom Fakulteta islamskih nauka koji je u izgradnji te vakufsku stambenu zgradu u sarajevskoj ulici Odobašina čija je izgradnja u toku.

Prilikom posjete Baščaršijskoj ili Havadže Duraka džamiji reisul-ulema Kavazović je imao priliku da se susretne sa izvođačem radova kao i sa članovima komisije Generalne direkcije vakufa Turske koji pomno prate sam tok restauracije i rekonstrukcije objekta džamije.

Kako je prilikom posjete istaknuto, završetak radova na ovoj džamiji planiran je sredinom naredne godine kada će ova džamija biti u potpunosti obnovljena i restaurirana. Također, investitori su istakli da će u ovoj fazi rekonstrukcije džamija dobiti i potpuno nove abdesthane zajedno sa toaletima koje će biti na usluzi kako musallijama tako i ostalim građanima.

Reisul-ulema je imao i priliku da se upozna sa dosadašnjim tokom radova na izgradnji studentskog doma Fakulteta islamskih nauka. Naime, u skladu sa planovima novoizgrađeni dom će raspolagati sa preko 4.000 metara kvadratnih iskoristivog prostora sa smještajnim kapacitetom za 256 studenata.

"Studentski dom je jedan od najznačajnijih projekata čija ideja postoji već dugi niz godina, još od samog otvaranja tadašnjeg Islamskog teološkog fakulteta a danas Fakulteta islamskih nauka. Međutim nikada do unazad posljednjih nekoliko godina, nažalost, nije postojalo mogućnosti za realizaciju ove ideje. U posljednje vrijeme, prije svega zahvaljujući Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske, dobili smo značajna sredstva koja nam omogućavaju završetak radova i nadamo se da će svi radovi ako Bog da biti završeni početkom nove akademske i da će naši redovni studenti imati potpuni ugođaj za stanovanje, odgojni i rad i sve ono što je potrebno za jedan studentski dom", kazao je dekan Fakulteta islamskih nauka Zuhdija Hasanović, prenijela je Islamska zajednica u BiH.

Nakon studentskog doma reisul-ulema Kavazović posjetio je i vakufsku stambenu zgradu u sarajevskoj ulici Odobašina gdje će na vakufskoj parceli Vakufska direkcija biti izgrađen vakufski objekat sa pet etaža u ukupnoj površini od 1.775 metara kvadratnih. Planirana je izgradnja 12 stanova i 6 poslovnih prostora, sa pripadajućim garažnim mjestima. Vrijednost projekta izgradnje ovog objekta procijenjena je na više od dva miliona KM.

"Očekujemo da izgradnja doma i ove stambene zgrade budu gotovi do mjeseca aprila kada očekujemo posjetu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana koji će zvanično i otvoriti ova dva projekta", kazao je direktor Vakufske direkcije Zajimović te dodao:

"Ovom prilikom se zahvaljujemo GDV na čelu sa Adnan Ertemom, zatim turskoj ambasadi kao i Republici Turskoj kao državi i njenom narodu što nam pomažu u obnovi i revitalizaciji vakufa", poručio je Zajimović te najavio i druge zajedničke projekte u saradnji sa Dikrecijom vakufa Republike Turske u bliskoj budućnosti obzirom da vakufi, kako je istakao, mogu doprinijeti razvoju ne samo Islamske zajednice već i društva općenito.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije